habercim19.com özgür haber özgür yorum
2024-05-26 16:50:53

Kısa görüşmeden notlar...

Mustafa Demirer

mustafademirer1@hotmail.com 26 Mayıs 2024, 16:50

Sağlık Müdür Vekili Dr. Arif Pirgil ile bir kaç hususi konuyu iletmek üzere buluştuğumuzda Çorum'un sağlığına dair kısa ve verimli bir sohbet ettik.

Tanışıklığımız kurumda idari görevlerde bulunmasının yanı sıra geçmişe dönük Sağlık Müdürü atamasının yapılacağı dönemlerde ismini sıkça duymamızdan ibaret.

Son dönemeçte aylardır iktidarın yerel temsilcilerinin tamamının mutabakatı sağlanamadığından olsa gerek, il sağlık müdürlüğüne halen vekalet ediyor.

Yüz yüze görüşmede il sağlık müdürlüğü makamına değil, daire başkanı sıfatıyla görev yaptığı odasına geçtik. Dikkatimi çekti, nedenini sordum. Vekalet nedeniyle böyle olmasını tercih etmiş.

Pirgil genç, iletişimi kuvvetli, kentin dinamiklerine dengeli, alanına hakim, idarecilik tecrübesi kazandığı izlenimi veriyor. En önemlisi Çorumlu olması nedeniyle memleketine bir şeyler yapma kaygısı taşıyor. Bizi ilgilendiren tarafı da bu kaygı zaten. Şayet görevine vekalet veya asaleten devam ederse böyle izlenimlerin gerçekliğe dönüşüp dönüşmediğini görürüz.

Gelelim Çorum’un sağlığına…

RESMİ OLARAK 100 YATAKLI AMA...

Yeni hastane 'C Blok Güçlendirme ve Nitelikli Hale Getirme + Ek Bina Yapımı İşi' olarak ihale edildi. Resmi olarak yatak kapasitesi 100 olarak açıklansa da, tamamlandığında eski blokun güçlendirilmesi ve ek bina ile birlikte yatak sayısı 200'ü bulacak. Ayrıca, yeni ek poliklinik binası da inşa edilecek ve 6 adet ameliyathane yapılacak. Sağlık Bakanlığı söz konusu yatırımı 2. Basamak Devlet Hastanesi olarak hizmete sunacak. En önemlisi sağlık yatırımının tasarruf tedbirlerine takılmaması bekleniyor.

Hastane inşaatına ilk etapta 100 milyon lira ödenek aktarılırken, müteahhit firmanın hem Çorumlu hem de güçlü olması nedeniyle sözleşmede belirtilen 3 yıllık süreden daha önce tamamlanması hedefleniyor.

DİŞ HASTANESİ AFİLİASYONA GÖRE HAZIRLANIYOR

Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi karşısındaki Güney Kampüsü'nde yapımı tamamlanan bodrum ve zeminle birlikte 7 katlı Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde son rötuşlar yapılıyor. 50 ünitlik olarak planlanan hastanede bu sayı 60'ı geçecek. Diş ünitlerine ilaveten ameliyathane ve yataklı servis bulunacak. Diş Hastanesi, tıpkı Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi arasındaki işbirliği gibi Diş Hekimliği Fakültesi ile entegre olması için afiliasyona hazırlanıyor.

BİNALARI ESKİYEN İKİ HASTANE

Göğüs Hastalıkları Hastanesi ve Bahabey Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi binalarının çok eski olması nedeniyle yerlerine yeni bina yapılması hedefleniyor. Şayet bu hedef sağlanamazsa Bahabey ADSM'nin bir bölümünün diş ünitleri, bir bölümünün Fizik Tedavi Rehabilitasyon Merkezi (FTR) yapılması tartışılıyor. Çünkü artık Çorum'da mevcut hastanede FTR sırası almak aylar sürüyor.

3 MODERN KOMPLEKS

Çorum'da 3 yeni aile sağlık merkezi kuruluyor. Mimar Sinan ve Kunduzhan Mahallesi'nin yanı sıra bilhassa Bahabey ADSM yanındaki Yavruturna Aile Sağlığı Merkezi, içerisinde çok sayıda birimin bulunacağı modern sağlık kompleksi olacak.

SORUNLAR BİTTİ Mİ? ELBETTE HAYIR

Yukarıda özetlediklerimi sağlık yatırımları ile ilgili küçük birkaç not.

Sorunlar bitti mi derseniz cevap elbette hayır. Şehrin tek sağlık kurumu olan, Çorum merkez ve ilçelerinin yanı sıra çevre illerden hastalara hizmet veren Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi çok yoğun. Kısa ve orta vadede bu hastanenin şartlarını en elverişli hale getirebilirsek, belki o zaman sağlığın hizmet veren ve alan taraflarının şikayetleri azalabilir.

Yorumlar (1)

Sn Demirer 1 Ay Önce

Sn. Demirer Ülkede hastane sorunu yok aslında sürekli hasta edilen bir millet var. Çağımızın sermayederleri muhafazakar kapilastisler olunca. Aç tavuk kendini darı ambarına girince bütün ekinleri yemek istiyor. Ambarin anahtarı tavuklarin elinde olunca ne yapsın köylü. Devamlı ekip biçmesi lazım ambar boş kalmasın diye. Köylü tavuklara yetisemeyince oda bıktı. Ekip biçmeyi bıraktı. Tavuklardan arta kalanla idare ediyor. Önceden köylüden artanla idare eden tavuklar şimdi kendi artanindan köylüye veriyor. Bu ülkede göz göre göre sermaye, mafya, cemmatler, tarikatlar, teröristler en kral adalet hizmeti alırken. Vatandaş ölen evladının hakkını bile ariyamiyor. Sinan Ateş, Ugur Mumcu, Muhsin YAZICIOĞLU, Erol OLÇOK, Necip Haplemitoglu vs vs. 10 bin tl alan emekli 17 bin tl asgari ücret, bu hastalık hastane yapmakla bitmez. Toplumu hastanelere, suça, keyfilige, adaletsizliğe, yoksullaga mahkum etmeyin. Ne hastane, ne adliye ne cezaevine ihtiyaç kalır. Onun için önce ülkeyi yönetenlerden rücuu edeceksin ki. Vatandaş hastalığı iyileşsin. Cenab-ı Hakk şunun için zahmet ve hizmet günlerini uzatıyor ve zaferi geciktiriyor;) Onlarla (inkârcılarla ve muzır münafıklarla) mücadele edin ve çarpışın ki, Allah sizin ellerinizle onların cezasını versin, onları rezil ve perişan etsin ve yardımıyla sizi onlara karşı üstün ve galip getirsin de (böylece iman ve cihad ehli olan) mü’min bir kesimin göğüslerine-gönüllerine (huzur ve) şifa eriştirsin.Tövbe 14.ayet.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.