Gündem Ulu Cami, Gül: ‘Açıklayın yoksa…’

Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Necati Gül, Çorum'un sıcak gündemi tarihi Ulu Cami bahçesindeki ağaçların tamamının kesilmesine ilişkin açıklama yaptı.

30 Ağustos 2024 Cuma 22:37
Gündem Ulu Cami, Gül: ‘Açıklayın yoksa…’

Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Necati Gül, Çorum'un sıcak gündemi tarihi Ulu Cami bahçesindeki ağaçların tamamının kesilmesine ilişkin yaptığı açıklamada, “Hiç bir kurumla, kişinin zam altında kalmaması ve kamuoyunun mutmain olması için kurul kararına altlık olan, konu uzmanı  Ziraat/Orman/İnşaat Mühendislerinin hazırlamış olduğu teknik rapor açıklanmalıdır. Böyle bir raporun olmadığını düşünmek bile istemiyorum. Açıklanmadığı sürece dedikodu, kurum ve kuruluşları yıpratır. Güven ortadan kalkar. Güvenin olmadığı bir ortamda iş ve işlemlerin sağlıklı yürümesi mümkün değildir."dedi.

Gül, ilimizin son gündeminin Ulu Camii etrafında bulunan ağaçların kesilmesi olduğunu, kamuoyuna yansıyan bilgiye göre; ağaçların kesilmesinin, Kültür ve  Turizm Bakanlığı Ankara Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun 04.07.2024 tarihli ve 158 numaralı kararı gereği yapıldığını, bu kararda, ağaçların hastalıklı olduğu ve tarihi binaya zarar verdiğinin gerekçe gösterildiğinin belirtildiğini hatırlatarak, şöyle dedi:

“Buradan çağrım bu karara gerekçe gösterilen, ağaçların hastalıklı olduğuna dair Ziraat/Orman Mühendisi/Mühendisleri ile tarihi binaya zarar verdiğinde dair tarihi yapılar konusunda uzman İnşaat mühendisi raporlarının kamuoyuna deklare edilmelidir.
Çünkü hastalıklı olduğu belirtilen ağaçların hangi hastalığa yakalandığı, bu hastalıkla ilgili tedavi yönteminin olup olmadığı, tedavi uygulanıp uygulanmadığı, uygulandı ise sonucunun ne olduğu, bu hastalık ile ilgili hangi konu uzmanları ile görüşüldüğü, herhangi bir üniversite ile işbirliği yapılıp yapılmadığı vb. hususlara cevap verilmesi gerekmektedir.

UZMAN RAPORLARI PAYLAŞILMALI

Ayrıca çınar, dişbudak gibi ağaçların kök yapısı geniş ve güçlüdür. Bu vb. ağaçların yapılara yakın dikilmesi tavsiye edilmez. Çünkü yapıya ve statiğine zarar verme ihtimali vardır. Bu bilinen bir gerçektir. Bu bilgi ışığında kesilen ağaçların tarihi binanın yapısına ve statiğine ne kadar zarar verdiği veya ağaçların gelişme süresi dikkate alındığında ne kadar zaman sonra zarar vermeye başlayacağı/başlayabileceği bilgilerini içeren İnşaat Mühendisi/Mühendisleri raporunun da kamuoyu ile paylaşılması gerekir.

HATALI BUDAMA KAYNAKLI AĞAÇ ÖLÜMLERİ VARDI

Çünkü geçmişte yaptığım gözlem ve zeminde/sahadaki incelememde kesimi yapılan ağaçlarda hastalık ile ilgili herhangi bir emare tespit edemedim. Sadece yıllar içine yapılan budana hataları nedeniyle, budama yapılan yerlerini/kısımlarını ağaç kapatmamış, kapatamadığı içinde gövde ve yan dalların orta kısmında doku ölümleri oluşmuştur. Ölü dokuların bitkiden/ağaçtan uzaklaştırılması ve tekniğine uygun bakımla, ağacın yaşamsal faaliyetlerini devam ettirmesi mümkündür. Böyle ağaçların sadece aşırı rüzgar ve fırtınalı durumda kırılma ihtimali vardır. Bu kırılmada mal ve can güvenliğini tehlikeye sokabilir. Ancak tarihi cami bahçesindeki ağaçların durumu bu seviyede olduğunu tahmin etmiyorum. Karara alt yapı oluşturan teknik rapor açıklanırsa kamuoyunda öğrenmiş olacaktır.

ŞADIRVAN İÇİN TEKNİK ÇALIŞMA OLMALI

Ağaçların yapıya zarar verdiği hususuna gelince, özellikle şadırvan etrafında bulunan ağaçların yapıya (şadırvana) çok yakın olduğu bir gerçektir. Ağaçların şadırvana zarar verip vermediğini bilmiyorum. Lakin gelecekte zarar verme ihtimali vardır. Bu hususta teknik bir çalışma yapılması gerekir. Kesildiğine göre yapıldığının ispatı gerekir.

8-10 METRE UZAKTAKİ AĞAÇ ZARAR VERMEZ

Camiden ve şadırvandan 8-10 m uzak olan ağaçlarında zarar verdiği/verebileceği hususu doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü bahçede bulunan dişbudak ağacının 8-10 metre uzaklığa kök salınımı teknik olarak mümkün değildir.

TOPTANCI YAKLAŞIM DOĞRU DEĞİL

Meseleye selektif bakılması gerekirken toptancı yaklaşımı doğru bulmuyorum. Ayrıca kurul kararına altlık oluşturan, ağaçların kesilmesi talebinin, hangi kurum/kişi/kişiler tarafından yapıldığınında kamuoyu ile paylaşılması gerekir. Çünkü talebin,  Belediye tarafından yapıldığı dedikodusu var.  Dedikodu ancak belgelerle  ortadan kalkar. Belediyenin yıpranması hizmetin aksaklığını sebep olur. Bu da hiç istemediğimiz bir husustur.

AÇIKLANMAZSA KURUMUN GÜVENİ ORTADAN KALKAR

Son olarak diyorum ki hiç bir kurumla, kişinin zam altında kalmaması ve  kamuoyunun mutmain olması  için kurul kararına altlık olan, konu uzmanı  Ziraat/Orman/İnşaat Mühendislerinin hazırlamış olduğu teknik rapor açıklanmalıdır. Böyle bir raporun olmadığını düşünmek bile istemiyorum. Açıklanmadığı sürece, dedikodu, kurum ve kuruluşları yıpratır. Güven ortadan kalkar. Güvenin olmadığı bir ortamda iş ve işlemlerin sağlıklı yürümesi mümkün değildir."

Son Güncelleme: 02.09.2024 23:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Madenci 2024-08-31 01:16:54

1 - O ağaçlarla ilgili karar verme yetkisi , Kültür Varlıkları Kurulunun değil Çevre Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Kurulu'nundur.
2 - Maymuna bakarken ağaçlar gitmiştir.
3 - Ağaçlar gittikten sonra maymun sırra kadem basmıştır.
4 - Bu durumda ağaçları maymun yemiştir...

Avatar
Atilla Seres 2024-08-31 08:58:38

700 yıllık camiyi arap çöllerinde kalmış mescitlere çevirmişsiniz.

Avatar
Mustafa 2024-08-30 23:13:16

Biz yaptık oldu kimse karışamaz derler olur biter boşa yorulmayın

Avatar
Tepkisiz toplum 2024-08-31 04:51:45

Bu olay Avrupa da olacaktı,veye tahsilli bir şehirde olsaydı, kaç gün iktidarda kalabirlerdi acaba?Bu toplum hakediyor.

Misafir Avatar
İsmail 2024-08-31 12:36:51 @Tepkisiz toplum

Avrupaya gerek yok Karadenizin Bi köyünde olsaydı köylü ayaklanır kestirmezdi

Beğenmedim! (1)
Avatar
Bulut... 2024-09-01 19:34:19

Yaş kesen baş keser, normal insanlar ağaç diker,  ağaç kesmez.
Cami çevresindeki ağaçlar camiyi kapatıyor diye asırlık ağaçları kesen kafayı tarihin çöplüğüne atmak gerekir. O ağaçlar kuşlara barınma, insanlara gölge dinlenme sunmaktaydı, bunu akletmek aklınıza gelmedimi...? 
Gerçi bu ağaçları kesenlerde akıl olmadığı belli. Ağaçları yobaz ve tarikatı mahlukat kafasıyla kesen/kestirenlerde müslüman kafası ve aklıda olamaz.
Gerçek şu ki Kuşların yuvasını bozan, insanların dinlenme gölgesini katliam yaparak ortadan kaldıranların insanlığı  sorgulanır ve hesabı sorulur.  Bu kesime karar verenler vebal altındadır ve birileri mutlaka bunun hesabını ödemesi gerekir. İnsanlık adına yazıklar olsun.

Avatar
Mustafa 2024-08-31 00:25:33

Yorum yapın diyorsunuz işinize geleni yayınlıyorsunuz 2 li oynamayın dobra olun

Avatar
Sorumlu 2024-08-31 01:08:00

Belediye yönetimi farklı olsa idi,böyle bir uygulama yapılsaydı..
Ne derdik , nasıl dusunurduk.
Ya da şu an sorumlu olanlar ne düşünür,ne söylerdi...merak ediyorum...

Avatar
Vatandaş 2024-08-31 08:43:25

Güzel olmuş elinize sağlık Allah bin defa razı olsun.ne ağaç sevgisi varmış maşşAllah bizim insanımıza.

Misafir Avatar
İsmail 2024-08-31 19:02:12 @Vatandaş

İnsan diyorsun ağaç sevgisi diyorsun sende yoksa o ayıpta sana yeter ağaç sevmezsiniz hayvan sevmezsiniz bu kadar sevgisizlikte sakın insan severim demeyin sizin gibiler kendinden başkasını sevmez

Beğenmedim! (1)