Ebussuud Efendi Süleymaniye'de anılacak

İskilipli Ebussuud Efendi vefatının 450.yılında anılacak

19 Haziran 2024 Çarşamba 00:02
Ebussuud Efendi Süleymaniye'de anılacak

İskilipli Ebussuud Efendi vefatının 450.yılında anılacak.

İskilip Belediyesi, İSİAD, Ankara İskilipliler Derneği, Bolu Çorder, İstanbul İskilipliler Derneği, Çorum İskilipliler Derneği, Tosya İskilipliler Derneği, Şehri İskilip Cemiyeti, İsyader ve Ebussuud Vakfı'nın destekleriyle düzenlenecek anma programı 23 Ağustos'ta İstanbul'da gerçekleşecek.

İskilip Sanayici ve İşadamları Derneği (İSİAD) Başkan Vekili Fikret Kısar, yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Çorum, Çankırı, Kırıkkale, Kastamonu bölgesinde yetişmiş en büyük devlet adamı, alim, müffessir, düzen kurucu ve hukukçu Şeyhülislam Ebussuud Efendi'yi anmak ve anlamak çok önemli. Bir karıncayı dahi incitmeyen hemşehrimiz Arap gibi algılanıyor, halbuki Ebussuud Efendi'nin dedesi Horasan erenlerinden olup kabri İskilip'te bulunmaktadır. Ebussuud'un anlamı ise kutlu bilgelerin babası anlamına gelmektedir. Düzen koyucu Şeyhülislam Ebussuud Efendi, Kanuni'ye bu ismin verilmesindeki en büyük etkendir. Yazdığı tefsirle 'Muallimi Sani' ismiyle anılmakta olup öz ve öz İskiliplidir. Bunlar önceki yıl İskilip'te yapılan panelde İSAM uzmanları öğretim üyelerince anlatılmıştır.

Fetvaları zaman zaman yanlış anlaşılan Ebussuud Efendi'yi yakından tanımak isteyenleri İstanbul Süleymaniye'de yapılacak panele bekliyoruz. Konusunda uzman Ebussuud Efendi çalışmış, yüksek lisans ve doktora yapmış hocalarımız bizzat soru cevap yapacaklar.

Süleymaniyenin temelini atması ve açılışını bizzat yapmasını isteyen Kanuni'nin İskilipli Ebussuud Efendi'ye verdiği değer bilinmektedir.

Bolu AİBÜ Prof. Dr. Şaban Karasakal'ınCuma sohbeti ile başlayacak anma programı, Süleymaniye Külliyesi İstanbul Müftülük konferans salonundaki panelle devam edecektir.

Programın İskilip bölümü ise Ebussuud Efendi'nin babası Şeyh Muhiddin Yavsi adına yaptırdığı camideki mevlit ve sohbetle son bulacak."

Son Güncelleme: 19.06.2024 14:08
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
İskilip 2024-06-19 14:11:05

Evliya Çelebi seyehatnamede ilm ve hilm beldesi İskilip diye boşuna dememiş,Ebussuud un Babası Muhiddin Yavsi, 2.Beyazıd ın hocası dır.

Avatar
Ali 2024-06-19 14:13:37

Ebussuud Efendi ye sade İskilip değil,Türkiye sahip çıkmalı,yazdığı tefsir dünyaca meşhurdur,bizde bile sahi yok

Avatar
Öz İskilip li 2024-06-19 13:38:13

Emeği geçenlwrden Allah razı olsun,memleketin insanına sen sahip çıkmazsan biri çıkar Ebussuud Efendi Amed den deyip sahip çikar...

Avatar
Hasan 2024-06-19 14:09:11

İskilip de alimler varmış bilen yok,teşekkür ederiz

Avatar
Çorum lu 2024-06-19 14:16:34

Ebussuud Efendi Diyarbakır li deniyordu meğer hemşehrimizmiş,amed ile imad ı karıştırıyorlar.İMAD İskilip Bağözün mıntıkasında

Avatar
İskilip den 2024-06-19 14:21:10

Akşemseddin programını geleneksel hale getirdiğiniz gibi Ebussuud programıda her yıl yapılmalı