Ulu Cami bahçesindeki ağaçların tamamı kesildi

Çorum Belediyesi, restorasyonu tamamlanarak ibadete açılan Ulu Cami bahçesinde başlattığı çevre düzenlemesi kapsamında tüm ağaçları kesti.

29 Ağustos 2024 Perşembe 16:08
Ulu Cami bahçesindeki ağaçların tamamı kesildi

Çorum Belediyesi, restorasyonu tamamlanarak ibadete açılan Ulu Cami bahçesinde başlattığı çevre düzenlemesi kapsamında tüm ağaçları keserek ortadan kaldırdı.

Belediye'den önceki gün yapılan son dakika açıklamasında, Vakıflar Genel Müdürlüğü Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün talebi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı doğrultusunda, cami bahçesinde ömrünü tamamlamış hastalıklı ağaçlar ile beden duvarları ve temeline zarar veren bazı ağaçların kaldırılacağı duyurulmuştu.

Dün bazı ağaçlarda budama yapan belediye ekipleri, bugün sabahın erken saatlerinden itibaren girdikleri cami bahçesinde ağaçların tamamını kökünden kesti.

Gelişme üzerine kentte gündem bir anda Ulu Cami bahçesi olurken, Çorum Belediyesi tarafından caminin bazı noktalarına şu duyuru asıldı:

"Vakfıflar Genel Müdürlüğü Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda, cami bahçesinde bulunan ağaçların hastalıklı olduğu ve ömrünü tamamladığı, tarihi caminin beden duvarları ile temeline zarar verdiği ve caminin siluetini bozduğu tespit edilmiştir.

Bu sebeblerle, Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün talebi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile ağaçların kaldırılması kararı alınmıştır.

Kararın gereği yapılmış olup Çorum Belediyemiz tarafından Kurul onayıyla tarihi Çorum Meydanı ile uyumlu bir şekilde cami avlusuna yeni bir peyzaj çalışması yapılacaktır. Halkımıza saygıyla duyurulur."

İLK TEPKİ CHP'DEN GELDİ

Ulu Cami bahçesinde tüm ağaçların ortadan kaldırılmasına ilk tepki CHP Belediye Meclis Üyesi Tuncay Yılmaz'dan geldi.

Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

'CAMİDE AĞAÇ KATLİAMI CAİZ Mİ?'

Peygamberimiz diyor ki;

'Elinizde bir ağaç fidanı varsa, kıyamet kopmaya başlasa bile, eğer onu dikecek kadar vaktiniz varsa, mutlaka dikin.'

'Bir Müslüman bir ağaç diker veya ekin eker de ondan bir insan veya kurt-kuş yerse, bu o Müslüman için sadaka olur.' 

Siz ne yapıyorsunuz caminin bahçesindeki yüzlerce yıllık ağaçları katlediyorsunuz.

Çorum Ulu Camii gibi tarihi bir yapının önce içinde restorasyon bahanesi ile katliam yaptılar. Şimdide bahçesindeki yüzlerce yıllık ağaçları katlettiler.

Şimdi soruyoruz Diyanet İşleri Başkanlığına, Çorum İl Müftüsüne “Hocam bu ağaçları katletmenin dindeki yeri nedir? Hangi dine, imana uydurarak bu katliamı yaptınız? Bu ağaçları bizim dedelerimiz dikti. Siz dikmediniz ki kesme hakkınızı kendinizde görüyorsunuz?

'YAZIKLAR OLSUN, YAZIKLAR OLSUN, YAZIKLAR OLSUN'

Tüm doğa severleri bu katliama tepki göstermeye davet ediyorum. Sorumlulardan ve sessiz kalan yetkililerden hesap sorulmalı."

Son Güncelleme: 29.08.2024 17:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet 2024-08-29 16:46:52

Hastalıklı, ömrünü tamamlamış ağaçları anlarım da silüetini bozan ağaç nedir ya? Yaratanın bize en büyük nimetlerinden olan ağaçlar caminin silüetini bozmaz, tam tersine güzelleştirir. Allah size akıl fikir versin!

Misafir Avatar
Çorumsuz 2024-08-29 23:07:09 @Ahmet

"Caminin silüeti" diye açıklama yapmak hakkaten rezalet. Yazıklar olsun be... İllAllah be... En son bu silüet saçmalığını "iskilip yolundan gelenler için silüeti bozuyor" diye akıl dışı bir ifadeyle, bağışlarla yapılmış Akşemseddin Camii'nin üst avlusu kenarındaki revakları yıkmak için kullandıklarında duymuştum. O zaman da yazık çekmiştim, şimdi sadece buraya yazık yazabiliyorum. İçim acıdı, gerçekten beddualık iş olmuş... Çok yazıp sildim be... Ah...

Beğenmedim! (0)
Avatar
YAŞ KESEN BAŞ KESER. İLLALLAH DEDİRTİNİZ 2024-08-29 16:23:53

Yazıklar olsun sana. Allaha havale ediyoruz. Tüm ağaçları niye kestiniz. TOPKQPU SARAYINDAKİ AGAÇKARIN ZARARI YOKMU. BECEEİKSİZLİĞİN DANİSKASI YUH YUHHHH ...

Avatar
Yasin 2024-08-29 18:13:07

Aşkın işi başkasına atıyor. Neden karşı çıkmıyor. Sanki yeni yapılmış Cami gibi olmuş. On sene gölgelenecek yer bırakmamış Vizyonsuz adamlar

Avatar
Eğitmen 2024-08-29 19:18:20

Zaten çorumun gelmiş geçmiş tüm belediyelerinde ağaca karşı bir düşmanlık var. Oldu olacak Turan atlamazın palmiyelerinden dikin hiç uzamaz yaprakta dökmez. Buduyoz diye sadece her ilkbaharda kütük yapıp bırakıyorlar. Ulucaminin bahçesindeki ağaçlarıda kuşa çevirmişlerdi. Bu budama şekli çorumdan başka ilde görmedim. Ulucamilerin bahçesinde ulu çınarlar olur.

Avatar
Oy yok 2024-08-29 17:32:01

Ne biçim insanlarsınız ya. İnsana saygınız yok. Doğaya hayvana bitkiye sevginiz yok. AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen katliam yasasını unutmadık. Vicdansızlar dininiz imanınız para şan şöhret ihtişam.

Avatar
Ahmet 2024-08-29 20:01:25

Başkana silüet için bir tavsiyem olacak. Hani sağa sola yapıştırdığı kalp var ya, ondan yaptırıp ağaçların yerine diksin. Nasıl silüet ama!

Avatar
Çorum lu 2024-08-29 23:12:35

Yazık yazık yüzlerce yıllık ağaçları sülüeti bozuyor diye kesmek oradaki binlerce kuşun barınağını cıvıltısını yuvasını yok etmek bir sayfa yazıyla ile 1 günde oluyor bize taş değil can lazım oradaki güzellikler eski haline getirmek yıllar alır yazın sıcağından kışın soğuğundan koruyan insanların burada 5-10 dakika kuş cıvıltıları içerisinde zaman geçirmesini dinlenmesini çok gördünüz. Bu yanlışı yaparken buranın gerçek sahibi dedelerinin mirasçısı halkımıza sordunuz mu!!!

Avatar
Akıl tutulması 2024-08-29 23:13:33

Aklını kiraya vermiş zavallılar,o ağaçlar en azından 50-60 senelik,Yunan vermedi sizin verdiğiniz zararı.