Belediye kafalarda soru işareti bıraktı

Belediye'nin personel ödemelerindeki kesintiye dair açıklama kafalarda soru işareti bıraktı

20 Ekim 2024 Pazar 13:32
Belediye kafalarda soru işareti bıraktı

MUSTAFA DEMİRER

Çorum Belediyesi'nin geçtiğimiz hafta personelinin maaş ve mesai ücretlerini hesaplara kesintili geçtiği bilgisi gündem oldu. Motamot olmasa da, eski başkanlardan merhum Prof. Dr. Arif Ersoy dönemini hatırlatıverdi. Ancak benzetmeye açıklık getirmekte fayda var, o dönemdeki darboğaz, Ersoy'un nedeni olmadığı bir sonuçtu. Çünkü Ersoy döneminde şartlar ağırdı. Merkezi bütçeden (İller Bankası) kente gönderilen istihkakların neredeyse tamamına yakını kesintiye uğratılıyordu. Ankara'nın sert yaptırımlarına rağmen belediyecilikte üretken ve başarılı bir dönem olarak kayıtlara geçmişti. Ersoy ve Aşgın arasındaki benzerliği sadece yıllar sonra personelin mesai veya maaşlarında yapılan kesinti olarak değerlendirebiliriz. Diğer şartlar kesinlikle eşit değil.

MALİ KRİZ Mİ VAR?

Belediyenin hizmet alımı yaptırdığı firma ve müteahhitlere ödemelerinin geciktiğinin konuşulduğu bir süreçte gelen kesinti haberleri üzerine, Çorum Belediyesi bir açıklama yaptı. Açıklama kurumun mali işlerinden sorumlu aynı zamanda muhasebeci-mali müşavir olan başkan yardımcısı Lemzi Çöplü imzası taşıyordu. Açıklamada özetle; maaşların personelin hesabına kuruşu kuruşuna geçtiği, ancak mesailerde kesinti yapıldığı bilgisi veriliyordu. Kesintinin nedenine açıklık getirilmeyince 'acaba kurumda mali kriz mi var' sorusu akıllara geldi.

VATANDAŞIN SORGULAMA HAKKI VAR

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın da, göreve geldiği dönemde sık sık geçmiş dönem borçlarından yakındı. İkinci döneminde borçsuz belediye olarak Türkiye'ye örnek gösterildiklerini, bilhassa mali yapıyı disipline ettiklerini hep vurguladı. Aşgın'ın bu sözlerine rağmen yoğun arsa satışları dikkat çekti.

Çorum Belediyesi'nde mali olarak yaşananlar nedir bilemiyoruz, lakin bu durum memlekette yaşayan her hemşehrimizi yakinen ilgilendiriyor.

Neden mi?

Çünkü İller Bankası nüfusa göre şehirlere kaynak aktarıyor. Bu bütçelerin illerin alt ve üst yapı eksikliklerinin giderilmesi, daha yaşanılabilir beldeler olması için harcanması gerekiyor. Kaynaklar salt İller Bankası ile sınırlı değil elbette. Belediye yerelde yeni arsa ve gayrımenkuller üretip satıyor, insanlara sunduğu bazı hizmetlerden gelir elde ediyor.

Hal böyle olunca her bir Çorumlu, belediyenin yaptıklarını, yapmadıklarını, kaynakların nereye, kime, nasıl ve ne şekilde harcandığını sorgulama hakkına sahip.

NET AÇIKLAMA YAPILMALI

Neticede, belediye yönetiminin kamuoyu önünde dillendirdikleri şeffaflık, hesap verilebilirlik gibi genel geçer ilkeleri somutlaştırıp kafalardaki soru işaretlerini giderecek açık ve net bilgilendirmeyi yapması gerekiyor ki, sahada konuşulanlar havada kalmasın...
 

Son Güncelleme: 20.10.2024 20:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
daha kötü olun 2024-10-20 13:56:00

geçmiş dönem borçlarından şikayet ediyordu. o dönemde çorum'da 70'ten fazla yatırım vardı. şAşgın'ın vizyonu yetmeyecek projelerdi bunlar. ağustos böceği gibi yan gelip yattı hala da yatıyor. bir tane şu da benim projem dediği bedesten var onuda ellerine yüzlerine bulaştırdılar açamıyorlar. daha bunlar iyi günleriniz dahada kötü günleriniz sizi bekliyor.

Avatar
Aslında olan! 2024-10-20 14:01:52

Başkan orda burda gezmeyi bıraksın. Tasarruf tedbirlerine riayet etsin.

Avatar
Şöyle bi bakınca 2024-10-20 14:28:13

Aşgın döneminde hem yapılan bir icraat yok , hemde borç var..
külcüye borç bıraktı açıklamalarının yanında , külcünün ciddi icraatlarını hepimiz biliyoruz ve görüyoruz..
Ancak aşgının hem icraati olmaması , hemde borcunun olmasını nasıl açıklamalı , bilemiyorum ..

Avatar
daver 2024-10-21 09:45:13

3500 personelin ne işi var belediyede yoldan geçeni belediyeye aldılar bu kadar maaş yükünü büyükşehir belediyeleri zor karşılar bir de devam eden projelere aktarması gereken hak edişler var. yapılan projelerin çoğu spor toto yada bakanlık desteğiyle yapılan projeler bunun dışında yapılan işlerde mütahhitlerin hak edişleri hep 3 4 ay sonra ancak yatıyor böyle olduğu zamanda mütahhitler işi bırakıyor ve projeler yarım kalıyor . 6 ay önce teslim edilen işlerden bile parasını alamayan iş verenler var doğrudan teminle mal alımı yada hizmet alımı yapmışlar belediye için çerez parası ama esnafı mağdur etmekte bir numara çorum belediyesi konsere gelince milyonlarca lirayı savurmakta üstüne yok efendilerin. kim sizden konser yapılmasını istiyor işinizi yapın insanların parasını zamanında ödeyin yeter

Avatar
Fevzi 2024-10-21 10:22:53

Personel gideri bir kurumun giderinin yüzde 45i ise dükkanı kapatsın. Tamamen iş bilmezlik.
Yazık memleketimize.
Mustafa bey personel şişkinliğinin sebeplerini irdelemeni tavsiye ederim. Vergilerimizin hesabını sormanızı bekliyoruz.
Birde şu kore gezisi kaça mal oldu acaba, bunu sorabilecek meclis üyesi bulunurmu?

Avatar
Ay. 2024-10-20 14:00:22

Tebrikler Mustafa Demirer Bey!
Hakikatleri bir nebze de olsa dile getirdiniz.
Sussun bakalım herkes. Bu suskunluk ne zamana kadar sürecek.
Bu arada; Rahmetli Arif Ersoy’la yapılan kıyas deve ile pire arasındaki kıyas bile olamaz.

Avatar
sadece görüş 2024-10-21 11:34:17

8 tane başkan yardımcısı ile idare edilecek neyi var belediyenin bir tanesinde hiç bir müdürlük yok diğerini özel kalemden başkan yardımcısı yaptın yerine özel kalem atadın neyi eksikti aldın neyi fazlaydı başkan yard yaptın Allah aşkına birde yanında gezen şoför ve koruman hariç onların maaş hakedecek nasıl bir görevleri var biran evvel tasarrufsa tasarruf tedbirse tedbir ne yapılacaksa yapılsın her yardımcının sekreteri var her yardımcının şoförü var 1 sekreter 2 yardımcıya 1 şoför 2 yardımcıya hertürlü yeter bunları görmek için alim olmak mı lazım ama boş yine bir şey değişmeyecek

Misafir Avatar
samet 2024-10-21 12:15:02 @sadece görüş

Şoförleri varsa, hepsinin altında da makam arabası oluyor. ha ha

Beğenmedim! (0)
Avatar
Bu Mesaj Başkana 2024-10-21 13:25:34

Başkan bey belediyenin içi dışı çürümüş durumda. İnsan kaynakları biriminin adını personel işleri yap eskisi gibi. Çünkü yeni ismi insan fazlalığı müdürlüğü olacak gibi duruyor. Elemanlar içeride seni kandırıyor. Sana gelen bilgiler hep yanlış. Başkan yardımcıların seni fena halde kandırıyor. Yakinen biliyorum sen bu mesajı okursan umarım bi soruştur belediyenin içini. İlk önce de insan kaynakları, destek hizmetleri ve basın biriminden başla.