Ağaçlar da 'aşkla(!)' kesilirmiş, gördük!

Çorum Belediyesi, Ulu Camii bahçesindeki tüm ağaçları kesti. Ortaya 'siluet' çıktı

30 Ağustos 2024 Cuma 00:31
Ağaçlar da 'aşkla(!)' kesilirmiş, gördük!

GÜLESİN AĞBAL DEMİRER

Çorum Belediyesi, restorasyonu tamamlanarak ibadete açılan Ulu Camii bahçesinde başlattığı çevre düzenlemesi kapsamında tüm ağaçları keserek ortadan kaldırdı, ortaya 'siluet' çıktı. Hem de ‘Aşk’la…

Yoğun sosyal medya paylaşımları ile içerik üretme gayretinden anlaşılacağı üzere gündem olmayı seven bir belediye başkanımız var malum.

Ulu Camii bahçesindeki ağaç kesimi de gündem oldu olmasına da, bu kez öyle böyle değil, tepkinin dozu bir miktar fazla. Tepki gösterenler haksız da sayılmaz.

AĞAÇLAR GİTTİ, YEŞİL BİTTİ

Bilindiği üzere Çorum Belediyesi’nin Tarihi Kent Meydanı Projesi var. Meydan tarihi değil, ama etrafını çevreleyen Saat Kulesi, Taş Bina, Velipaşa Hanı Çöplü Çarşısı, Dikiciler Arastası ve nihayetinde Ulu Cami’nin siluetinin ortaya çıkarılması da bu tarihi projenin parçasıydı. Öyle de oldu, siluet ortaya çıktı çıkmasına da, bir çok ağaç kökünden kesildi, bahçe bitti, yeşil gitti, üstüne ağaçlarla birlikte cami bahçesindeki sosyal hayat yok oldu. Öyle ya, Ulu Camii silueti ne kadar güzel olursa olsun, güneşin altında kim oturmak ister değil mi?

ALKIŞLAR(!) BELEDİYE’YE

Belediye hakikaten ‘Aşk’la iki gün içinde işi kotardı. Başkaca çalışmalarda bu hızı görememiştik. Önceki gün akşama doğru bir açıklama gönderip Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün talebi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı doğrultusunda cami bahçesinde ömrünü tamamlamış hastalıklı ağaçlar ile beden duvarları ve temeline zarar veren (bazı) ağaçların kaldırılacağını duyurdu. Ertesi gün ise yine aynı kurumlar adres gösterilip içine ‘siluet’ katılarak ağaçların bazıları değil, tamamı belediye marifetiyle yok edildi.

Böylece ‘Belediye ben yapmadım, o kurumlar talep etti’ demeye getirdi.

OLMALI, OLMALI…

Olaylar örgüsüne biraz kafa yorunca; Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün mülkiyetindeki Ulu Cami’de çevre düzenlemesi yapılması için Çorum Belediyesi’nin resmi bir müracaatı olmalı diye düşünüyoruz. Yoksa durup dururken Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce bahçede böyle tasarrufta bulunulması talep edilmemiştir herhalde.

‘Aşkla ağaçların tamamını kesmenin’ üzerine biraz daha kafa yoralım; ağaçların tarihi yapının statiğini olumsuz etkilediğine dair her halde bir Orman Mühendisi, bir Ziraat Mühendisi ve bir İnşaat Mühendisi raporları da yazışmalara ilave edilmiş olmalı. Bitmedi, sonrasında Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı da çıkınca, Belediye yöneticilerine tüm prosedürler kâğıt üstünde tamam görünmüş olmalı.

KİME SORDUNUZ?

Amma velakin öyle olmadı işte! Kâğıt üstünde size tastamam görünen şeyler(!) mâşerî vicdanda sizde uyandırdığı etkiyi uyandırmıyor. Hatta tam tersi etki-tepki yapıyor. Bir ‘meydan’ muhabbetidir gitti gidiyor. Siz Çorum halkına, cami şadırvanında abdest alana, ağaçların gölgesinde oturup dertleşene, iki sözün belini kırana, gölgelenene sordunuz mu? Ağaçlı mı, ağaçsız mı bir Ulu Cami istiyorlar? Ulu Cami her haliyle güzel. Bahçesinde ağaçların olduğu bir Ulu Camii silueti daha bir güzel. Kim ne derse desin. İstanbul’da bahçesinde tek bir ağaç olmayan bir tane selatîn camii gösterin, gösterin de içimiz birazcık ferahlasın bari.

Hasta ağacı anlarız, yapının temeline zarar verdiğini anlarız da, tüm ağaçların hepsinin birden hasta olmasını, tamamının cami temeline zarar verdiğini… Kusura bakmayın beyler(beylerden kastım sadece bu işin muhatapları), bunu anlamamızı (inanmamızı mı demeliydim) beklemeyin bizden.


 

Son Güncelleme: 30.08.2024 00:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Üzgünüm 2024-08-30 00:51:26

Gerçekten çok üzüldüm ben
Ben aşgının belediye başkanlığı için yetersiz olduğunu , vizyonsuz olduğunu düşünüyordum bu zamana kadar , ancak şu olay gerçekten bende başka düşünceler oluşturdu.. bu çapsızlığın vizyonsuzluğun ötesinde aptalca , kötü niyetli bir durum..
Tokattaki kocaman kocaman adamların her işi bitti de Çorum daki ulu caminin bahçesindeki ağaçların hastalığını mı ölçer oldu.. çok yazık.. çok üzgünüm , kocaman kocaman ağaçlar yerle yeksan olmuş .. gerçekten ağlamaklı haldeyim çok üzüldüm..

Avatar
Çorumlu 2024-08-30 01:17:23

Yazık ettiler, Yanlış yaptılar. Bahçedeki kökleri toplamadan ışıklandırdılar, hemen sosyal medyaya servis ettiler. Çorum’un Işıl ışıl fotoğrafları hakkaten insanın çok hoşuna gidiyor. Fakaaat üç parça ışıklı güzellikler ,
merhametsizliğin üzerini örtemez. Sayın Aşgın, değil üç beş lambalık ışıklandırma, gökten süreyya yıldızını indirip ulu caminin kubbesine diksen, bu hatayı yine örtemezsin. Bir de şunu deyimki, vakıflar dedi biz yaptık algısından vazgeç, millet sana şehrül emin koltuğu verdi, laf oyunuyla milleti uyutmaya kalkarsan, millet seni uyutur haberin olsun.

Avatar
Oy yok 2024-08-30 08:48:12

Ne kadar iğrençsiniz siz ya. İnsana saygı nedir bilmezsiniz. Doğaya hayvana bitkiye ağaca sevgi nedir bilmezsiniz. Dininiz imanınız para para para. Tüm dünyada asırlık ağaçlar hala ayakta. Corum daki gibi budama şekli ben hayatımda başka yerde görmedim. Hizarlarla sadece gövde bırakıp tüm ağacı talan ediyorsunuz. Kendi sevgisizliginiz ve pisliğini içinde boğulup geberin inşAllah

Avatar
Hallo 2024-08-30 09:35:39

Var olmanın dayanılmaz hafifliğini yaşıyor hallo artık herşeyi kendi gücünden kaynaklı sanıyor cıvıyor şimarıyor bulaşıyor velhasıl Çorum tabiri ile.okunu tokaçlıyor

Avatar
Yazık olmuş 2024-08-30 08:07:22

Bu capsizlik ile nereye kadar Fatih Sultan Mehmet Ağaç hakkında yayinlattigi fermanı aşığın a aşk ile öneririm.

Avatar
YİNE BEN 2024-08-30 09:19:11

SEÇTİK O DA BİLİYOR SONKEZ O MAKAMDA OTURDUĞUNU...ONUN İÇİNDE BUNDAN SONRA AŞKINI ŞU YÜZÜ İLE GÖRECEKSİNİZ..HADSİZ...FUTURSUZCA HAREKET EDEN EŞİNİ DOSTUNU,OĞLUNU İŞE YERLEŞTİREN,MAKAM PEŞKEŞİ ÇEKEN..TÜRÜBÜN SEVDALISI VE DEDİĞİM DEDİK ...OLUYORMU EVET SEÇİM BİTER BİTMEZ BAŞLADI.......

Misafir Avatar
İsmail 2024-08-30 17:28:41 @YİNE BEN

Her secimde aynı terane son kez seçtik reisin hatırına oy verdik senelerdir goruyorsunuz yanlışları gene gidip oy veriyorsunuz seçimden önce yazmıştım tarikatlar birleşir gene gidip oy verir 3-5 ay sonra burada sikayet edersiniz diye merak etmeyin ilk seçimde vekil belediye başkanı bunların başka bir versiyonuna gene gidip oy verirsiniz gene gelip burada sikayet edersiniz şimdi soruyorum suç kimde

Beğenmedim! (0)
Avatar
Halk 2024-08-30 06:18:29

Bu devirde güvenecek kimse kalmadı...

Avatar
Başkan 2024-08-30 11:03:51

Aşgımız bitecek böyle giderse.