Çorum Hakimiyet Gazetesi belediyelerin SGK borçları ile ilgili 'Çorum'da belediyeler borç batağında' başlıklı bir haber yaptı. İçeriğinde Çorum merkez ve ilçe belediyelerinin SGK borçları rakamlarla yer alıyordu. Haberin başlığı ve bazı bölümleri yorumlu olsa da, merak edilen borç miktarıydı. Habercim19 kaynak göstererek haberi yayımladı. Ama gelin görün ki, mevzu esasından çıkıp başka bir hale dönüşüverdi.

SGK BORCU GİZLİ SAKLI BİR ŞEY Mİ?

Türkiye'de SGK'ya borcu olmayan belediye geçmişten bugüne yoktur, varsa da bir elin parmaklarını geçmez. Gizli saklı bir şey hiç değil. Devlet sırrı olmadığından bilinmesinde sakıncası olmadığı gibi kamuoyunun da bilme hakkı vardır. Her nedense Çorum Belediyesi daha önce de başka mevzularda şahit olduğumuz üzere bu habere de tuhaf ve anlaşılmaz tarzda tepki verdi. İlk yansıma Belediye Basın WhatsApp grubundan paylaşılan mesajdaydı.

‘GAZETECİLİK’ UYARISI

Özetle; bizim de içine dahil edildiğimiz gazetecilere ‘gerçek habercilik’ vurgusu yapılıyor, nasıl ve ne şekilde haber yapılması gerektiği öğretici(!) bir dille anlatılıyor, hatta yayından kaldırma uyarısı ve kamuoyunun kandırılmaması(!) gibi dikkat çeken ifadeler geçiyordu.

Bu mesaja tek cümleyle cevap vermek lazım; ‘Biz bu işe dün başlamadık.’

HEM YAZIYOR HEM DE ‘KİMSE ALINMASIN’ DİYOR

İkinci mesaj Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın'dan geldi. Aşgın, kişisel sosyal medya hesabından, ‘Rüzgarsız havada dönen fırıldağın mutlaka bir üfleyeni vardır. Eskimo Atasözü/HayırlıGeceler...Not: Kimse üzerine alınmasın. Öylesine yazdım..." diyordu.

İletişimden birazcık anlıyorsak, birisi bir şey diyorsa, o aynı zamanda mesaj da içerir. Gizli veya açık farketmez. Adama sormazlar mı; kimse üzerine alınmayacaksa niye yazıyorsun, madem yazıyorsun birilerinin üzerine alınmasından niye çekiniyorsun? Ha çok da hazzetmediğim bu ‘sosyal medya silahşorlüğünde oyun oynanmak isteniyorsa’ o başka…

ÇORUM İKİNİZDEN DE BÜYÜK

Diğer taraftan Aşgın her ne kadar  ‘kimse alınmasın’ dese de, mesajın, belediyelerin SGK borçlarını haberleştiren gazetenin sahibi olduğu iddia edilen eski başkana olduğu yorumları da yapılmadı değil. Yani yıllardır şahit olduğumuz ve şehre zarar veren kısır çekişmeler, üstü kapalı mesajlar ve paylaşımlarla yine Çorum’a yansıtılıyor. Bu yapılırken de gazetecilere ‘ayar’ vermeye kalkışılıyor.

Şayet mesajın hedefi eski başkan ise, Aşgın veya selefi birbirleri ile alıp veremedikleri ne varsa, kendi aralarında açık ve net kozlarını paylaşsınlar. Adı üstünde koskoca şehrin başkanları. Bizi ilgilendirmediği gibi Çorum’u hiç bağlamaz. Çünkü Çorum ikisinden de çok büyük.

Başka bir olasılık da  geçtiğimiz yıl Çorum Belediyesi'nin Türkiye genelinde 'borçsuz belediyeler arasında yer aldığını' sık sık vurgulayan, hatta yaygın basında bunun reklamını yapan Aşgın'ın 'borç haberleri'nden rahatsızlık duyması.

‘BORCUMUZ YOK, YAPILANDIRDIK’ AÇIKLAMASI

Haberler üzerine Çorum Belediyesi’nden gönderilen ‘Cevap/düzeltme/tekzip’ başlıklı yazılı  açıklamanın özetinden anladığımız sonuç ‘borcumuz yok, yapılandırdık’. Adı ‘düzeltme ve tekzip’ olan açıklamada malesef SGK borcuna dair tek bir rakam yok. O açıklamayı da okurlarımıza bu sütunlardan aktardık.

Başa dönelim; bütün bunlara sebep olan Çorum Belediyesi'nin SGK borcunun ‘haber’ olması. 'Borç' Belediye'nin borcu. SGK'da kaydı kuydu olan bilgiler. Bu bilgilere ulaşmak çok zor olmasa gerek.

SORULAR, SORULAR, SORULAR

Habercim19’a gönderilen cevabi açıklamaya göre; Çorum Belediyesi SGK borçlarını inkar etmemiş, taksitlendirmiş ve günü gelen taksitleri ödüyor.

Şimdi… Kamuoyu önünde Çorum Belediyesi’ne birkaç soru yöneltmeden geçemeyeceğim:

Belediye’nin SGK borcu ne kadar?

Yapılandırılan borç, borç değil midir?

Ne kadar borç taksit oldu?

Ne zaman taksitlendirildi?

Kaç taksit ödendi?

Kaç taksit ve toplam ne kadar borç kaldı?

SGK’ya aylık olarak primi yatırılması gereken kaç personel var?

Bu personellerden dolayı aylık yatırılması gereken prim tutarı ne kadar?

Geçmiş yılların aylık taksitlendirmeleri ödenirken, o ayın primleri de ödeniyor mu?

Yoksa taksitleri ödeniyor da, güncel aylık primler ödenemeyip yine borç mu birikiyor?

SON SORU: ‘Şeffaflık- hesap verilebilirlik’ ilkesi Belediye’nin borçları gibi başka hangi konuları kapsamıyor?Bilelim de biz de ona göre kendimize ‘ayar’ verelim. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.