Üniversite yeni proje üzerinde çalışıyor

Hitit Üniversitesi'nde erken dönem eklem kireçlenmesi tedavisinde kullanılmak üzere doğal dokuya en yakın kıkırdak-kemik ünite üretilecek proje üzerinde çalışıyor.

19 Temmuz 2024 Cuma 09:27
Üniversite yeni proje üzerinde çalışıyor

Hitit Üniversitesi'nde yürütülen proje kapsamında erken dönem eklem kireçlenmesi tedavisinde kullanılmak üzere doğal dokuya en yakın kıkırdak-kemik ünite üretilecek.

Makine ve İmalat Teknolojileri alanında ihtisaslaşan Hitit Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilecek proje ile erken dönem kireçlenme tedavisi için mekanik ve aşınma özellikleri bakımından doğal dokuya en yakın kıkırdak-kemik ünite formunda biyomalzeme üretilmesi hedefleniyor.

Proje yürütücüsü Doç. Dr. Yusuf Kanca, halk arasında kireçlenme olarak bilinen osteoartritin, eklem kıkırdağı ve kıkırdak altı kemik doku kaybıyla karakterize edilen eklem yaralanmaları olduğunu söyledi.

Dünya çapında 300 milyondan fazla insanı etkileyen kireçlenmenin nüfusun yaşlanması ve artan obezite olgusu ile birlikte hızla arttığını belirten Kanca, bu durum bireylerin yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini ve ülkemizdeki sağlık sistemine ekonomik yük getirdiğini kaydetti.

Proje hakkında açıklamalarda bulunan Kanca, şunları söyledi: “Doğal kıkırdağın hücre dışında kalan mikroyapısı ile benzerliklerinden dolayı hidrojel, yani suyu tutan polimer yapı formundaki biyomalzemeler bu alanda doku onarım malzemesi olarak potansiyel uygulama beklentilerine sahiptir. Projede, doğal kıkırdak ve kıkırdak altı kemiğin karmaşık hücre dışında kalan mikroyapısından esinlenerek çift katmanlı, mekanik dayanım ve biyolojik işlevsellik için sentetik ve doğal polimerlerin birlikte kullanıldığı, yüksek aşınma direnci için nanoparçacık takviyeli ve muhtemel enfeksiyon riskine karşı antibiyotik etken madde yüklü biyouyumlu hidrojeller tasarlanacaktır” dedi.
Önerilen proje kapsamında geliştirilecek olan biyomalzemelerin erken dönem eklem kireçlenmesinin tedavisinde kullanılmak üzere yeni bir alternatif biyomalzeme olabileceğini söyleyen Kanca, “Bu projeyle, doğal dokuya en yakın özelliklere sahip biyomalzemeler geliştirmeyi hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Kanca, disiplinlerarası niteliği olan projede lisans ve lisansüstü seviyelerdeki öğrencilerin bursiyer olarak görev alacağını ekleyerek bu alanda nitelikli araştırmacıların yetiştirilmesine de katkı sağlamayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Son Güncelleme: 20.07.2024 10:26
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Çorumlu 2024-07-19 12:33:53

Sn editör bumu haber vizyonunuz rabiki universite calisacak ilim irfan yuvasi topluma liderlik öncülük yapacak devlet bu yuzden akademisyen yetistiriyo maaş variyo yatarak değil çalışarak alın teri dökerek üreterek hep yarinlara geleceğe yön verir üniversiteler tabi hitit ahbap Çavuş iliskisisle yönetildiği için bu yuzden 53 üncü siradyiz unutmayalım tarih hep arşivler

Avatar
Yazık 2024-07-20 12:55:05

Senin çok büyük bir acın var am ahadi bakalım hayırlısı. Sen bu Üniversitesinin personeli sin kesin. Eskiden iyiydiniz şimdi mamanı kesilince sağda solda ağlamayın. Beter olun hatta. Devlet herkese para veriyor kimi hak eder kimi de yatar. Kesin sende yatıyorsun ki yorum yazacak kadar vaktin var. Ben esnafım bak cumartesi sabah işimin başındayım. Birazdan müşteri gelecek gelmeden gündeme bakıyorım ama sen 10 bin TL yatırmış sürekli borsa indi mi çıktı mı gibi boş işler ile uğraşıyorsun.

Avatar
Hep Cek cak 2024-07-20 13:12:43

Üniversite her şey cek cak...Bir tane dişe dokonur sonuçlanmış proje haberi yapın.