Çorumlu akademisyen dikkat çekti

Doç. Dr. Ertuğrul Karaca, Nobel ödüllerinin verildiği en prestijli fizik dergisinde makale yayımladı. Karaca'nın çalışması bilim dünyasında dikkat çekti.

06 Eylül 2024 Cuma 07:45
Çorumlu akademisyen dikkat çekti

Sakarya Üniversitesi Biyomedikal, Manyetik ve Yarıiletken Malzemeler Uygulama ve Araştırma Merkezinde görev yapan Çorum'un Uğurludağ ilçesinden hemşehrimiz Doç. Dr. Ertuğrul Karaca, Nobel ödüllerinin verildiği en prestijli fizik dergisi olarak kabul edilen “Pyhsical Review Letters” dergisinde makale yayımladı. Karaca'nın çalışması bilim dünyasında dikkat çekti.

PRESTİJLİ DERGİDE YER ALDI

İki boyutlu malzemelerin fiziksel, süperiletkenlik ve kuantum özelliklerinin araştırılması kapsamında çalışmalarını Hırvatistan’ın Zagreb şehrinde bulunan fizik enstitüsünde (Institute of Pyhsics, Zagreb) geçici olarak yürüten Doç. Dr. Karaca, son 13 yıldır Nobel Fizik ödüllerinin verildiği ve son 40 yıldır Nobel ödüllerinin yüzde 65’inin seçildiği “Physical Review Letters” dergisinde “Pressure-Sensitive Multiple Superconducting Phases and Their Structural Origin in Van der Waals HfS2 Up to 160 GPa” başlıklı çalışmasını yayımladı.

ENERJİ TASARRUFU

Doç. Dr. Karaca, yaptığı çalışmayla birlikte HfS2 malzemesinin süperiletkenlik özelliklerini ve bu özelliklerin yapısal değişimlerle nasıl bir ilişki içerisinde olduğunu ortaya koydu. Süperiletkenlik ile birlikte bazı metaller ve onların bazı bileşiklerinin yeteri kadar düşük sıcaklıklarda soğutulduğunda elektriğin kayıpsız olarak aktarılabileceğinden bahsetti. Bunun sonucunda oda sıcaklığında dayanıklı süperiletkenlerin elektriği kayıpsız şekilde aktarılmasıyla birlikte daha fazla enerji tasarrufu gerçekleştirilerek hem elektrik faturalarında azalmanın yaşanabileceğini hem de ülkenin enerji açığının da kapanmasında önemli bir rol oynayacağını belirtti..

BİLİM DÜNYASINDAN İLGİ

Doç. Dr. Karaca, “Yaptığımız bu çalışma bilim dünyasında büyük bir ilgi uyandırdı. İki boyutlu malzemelerin süperiletkenlik ve kuantum özelliklerini incelediğimiz bu çalışma, başta yapay zekâ da olmak üzere gelecekteki teknolojilere ışık tutacak nitelikte” dedi.

Enerji ihtiyacının önemli olduğu günümüz dünyasında oda sıcaklığında dayanıklı süperiletkenleri keşfederek, dünyadaki bir eksikliği tamamlamış olmayı hedeflediklerini kaydeden Karaca, böylelikle Nobel Komitesinin dikkatini çekerek fizik alanında Türkiye’ye Nobel ödülünü getirmeyi amaçladıklarını söyledi.  Doç. Dr. Ertuğrul Karaca, bu başarıya ulaşmasında kendisine destek olan tüm ekip arkadaşlarına ve Sakarya Üniversitesi’ne teşekkürlerini iletti. Gelecekte de bilimsel çalışmalarını aynı kararlılıkla sürdüreceğini belirten Karaca, Türkiye’yi gururla temsil etmeye devam edeceğini ifade etti. 

Son Güncelleme: 07.09.2024 10:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Bunun haber değeri yok ki! 2024-09-07 15:00:58

Her akademisyen dergide yayın yapar. Bahsi geçen derginin özel bir önemi yok! Oz zaman her akademisyenin yayını haber olur. Editör Çorumlu oluşuna kıayk çekmiş:)

Avatar
Zort 2024-09-07 23:08:32

Bu ne la. Dergi o kadar önemsiz ki Ah Mustafa vah Mustafa Hitit i taşla gavuru öv Mustafa :)??

Avatar
Akademik 2024-09-09 12:35:55

Sıradan bir yayın yayınlanmış o da bir sürü yazar var içinde. Her akademisyen yapıyor bunları. Çorumlu reklam yapıyor

Avatar
çorumlu 2024-09-09 07:02:52

Tebrikler. 10 yazarlı güzel bir çalışma olmuş. Ayakları yere basan bir içerik olmamış ama akademik yayınlara bir gazetede yer verilmesi çok hoş. Hitit Üni. adresli prestijli dergilerde çok güzel yayınlar çıkıyor. Onlarıda görmek hoş olur.

Avatar
Çorumlu 2024-09-07 12:14:49

Hitit ne yapiyo corumlularin ekmegiyle oynuyo bak gor sn rektor corumlularin basarisini senin kadro verdiklerin ne yapiyo yan gel yat sende gez vay halimize saygilar

Avatar
Kamucu25 2024-09-09 12:07:00

Yorumlara bakınca ülkemizin mikro ölçekteki halini görebiliyoruz. Bilgisi olmayanın fikri var. Bilgisi olanın çekememizliği. Dergiye baktım dergi Q1 indeksli impact fac. 8.11. Ülkemizde bu indeksli ilk defa mı yayın yapılıyor. Yok. Ancak bu bir başarıdır. Hocamızı tebrik eder başarıların devamını dileriz demek çok zor olmaması gerek. Hasetliği, kıskançlığı ve bilgimiz olmadığı konularda yorum yapmayı acilen bırakmamız gerek. Yoksa bir başkasına gerek biz bizi bitirmeye yeteriz. Selametle.

Misafir Avatar
Tek başına yapmamış ki! 2024-09-09 17:50:29 @Kamucu25

Dergi Q1 olmasına bir şey diyen yok, 10 kişi bir araya gelmiş yayın yapılmış. Tek başına yapılsa bile haber değeri yok. Hitit'de tek isimli yayın yapan hoca mı yok sanki

Beğenmedim! (0)