habercim19.com özgür haber özgür yorum

Yasa çıktı, şimdi gözler Belediye'de

YAŞAM

Başıboş sokak köpekleri düzenlemesi tüm maddeleriyle TBMM'de kabul edilerek yasalaşınca, gözler sorumluluk verilen Çorum ve ilçe belediyelerine çevrildi.

Başıboş sokak köpekleri düzenlemesi tüm maddeleriyle TBMM'de kabul edilerek yasalaştı. Çorum İHA''nın aktardığı bilgilere göre; yasa kapsamında başıboş sokak köpekleri toplanacak, bakımevlerine alınacak, kısırlaştırılarak tedavileri yapılacak, tekrar sokağa salınmadan burada bakılacak ve sahiplendirilecek. Sorumluluk belediyelerde olacak.

Yine İHA'nın haberine göre; sokaktan toplanan her köpeğin uyutulması veya ötenazi uygulanması gibi bir hüküm de iddia edildiği gibi yeni yasal düzenlemede yer almıyor. Bu hüküm sadece bulaşıcı hastalık taşıyan ve insanların ve diğer hayvanların sağlığını tehdit eden sokak hayvanları için uygulanacak.

Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, kanun teklifi hazırlık aşlamasındayken yaygın basın ve yayın kuruluşları aracılığıyla Çorum'da uygulanan modeli anlatmış, Çorum İli Sahipsiz Hayvanları Koruma Birliği'nin tüzüğünde yer alan çözüm modelinin TBMM'de kabul edilen yasal düzenlemelere birebir benzediğini vurgulamıştı.

Yasal düzenlemeye göre; Yerel yönetimler, gönüllü kuruluşlarla iş birliği içerisinde, sahipsiz hayvanların sahiplendirilinceye kadar bakılmaları için hayvan bakımevleri kurarak onların bakımlarını ve tedavilerini sağlayacak, eğitim çalışmaları yapacak. Hayvan bakımevlerine alınan hayvanlardan rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilecek. Düzenlemeyle başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara yapılacak desteğin kapsamı genişletilecek. Buna göre de insan, hayvan ve çevre sağlığının korunması amacıyla bakımevleri, hastaneler ve ameliyathaneler kurmak; bunlara ilişkin ilaç, alet ve ekipmanları temin etmek ile bakımevlerinde bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme gibi faaliyetleri yürütmek için başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanacak.
Mali konuyla ilgili bölüm de yine Çorum İli Sahipsiz Hayvanları Koruma Birliği'nin ile aynı düzenlemeyi içeriyor. Buna göre belediyeler, 31 Aralık 2028'e kadar hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5'i oranında kaynak ayıracak.

AŞGIN NE DEDİ?

TBMM'de kabul edilen yasanın ülkemiz için hayırlı olmasını temenni eden Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, “Çorum İli Sahipsiz Hayvanları Koruma Birliği'ni kurarak bu konuda önceden hazırlık yapmış olmamız, meselenin çözümünde şehrimize önemli bir avantaj sağlamıştır. Biz, sahipsiz hayvanlarla ilgili sorunu önceden görerek çalışmalarımızı başlatmıştık. Bu konudaki çalışmalarımız ülke geneli için de bir örnek teşkil etmiş oldu. Bu aşamadan sonra, kanuna uygun bir şekilde çalışmalarımızı hızlandıracağız” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (16)

Gundem degisikligi yasasi 2 Ay Önce

Sırf gündemi mesgul etmek icin cikarilan bir yasa. Kimse ekonomiyi konusmasin, yandas sirketlerin hic vergi vermedigini tartismasin, akp'lilerin aldiklari cift maaslari kimse konusmasin, israfi, talani kimse konusmasin diye gundemi degistirmek icin ortaya atilan bir yasa. Malesef muhalefette bunu her seferinde yiyor ve Erdogan'in bu tuzagina dusuyor. Akp istiyor ki hayvanlar icin millet sokaga ciksin, olay cikarsinlar, polis mudehale etsin , ulkede karisiklik olsun , ekonomi konusulmasin, yolsuzluk usulsuzluk , emeklinin derdi konusulmasin, vatandasa yuklenen vergiler konusulmasin, bunlar gizli gizli takilsin. Bence bunu artik yememelisiniz.

Mehmet 2 Ay Önce

Belediyeler barınakları artırmalı, Belediyenin kesim yeri var Çorum birde yabani bakım ve barınak Bu yasa ile yapar ise büyükbaş ve küçükbaş üretim tesisi yaparak bu yasa ile üretime de vesile olur nasıl olsa ödenek verilecek

O kendini biliyor 2 Ay Önce

Sana zahmet başkanım,bizim Abdullah ıda bi zehirleseniz.

Adnan cıdık 2 Ay Önce

Başı boş sokak hayvanları hakkında çıkan yeni yasayı destekliyorum. Zira bazen evimden sabah namazına giderken köpek yüzünden. Değnekle camiye gitmek zorunda kalıyorum.

Vatandaş 2 Ay Önce

Kadeş meydanında başıboş köpek kalmazsa o zaman anlaşılır yasanın uygulandığı. İlk oradan başlanmalı

İsmail 2 Ay Önce

Aman desteklemessen hatırımız kalırdı burda bile camiyi köpeklerle ilgili yasa da konu yaptın ya senin gibileri iyi bilirim kalabalık yerlerde telefonla konuşursunuz yüksek sesle camiden geldiğinizi söyleyip etrafada bakarsınız duydunuz mu diye

Okan 2 Ay Önce

Maaşlar eridi, asgari ücret eridi . Bir aydır köpeklerle uğraşıyoruz . İşsizlik aldı başını gitti . Ev kirası asgari ücretin yarısından fazla . H İbrahim efendi barınağı yapmadan reklam peşin de

Elit 2 Ay Önce

Bir yerde bir şekilde pislik yada zulüm artıyorsa iyilik güzellik huzuru boşuna beklemeyin gelmez

İskilipli 2 Ay Önce

Sabah namazında şeyh yavsi camii etrafına bir bakılsın sürü halinde geziyorlar. Bu arada bu cami müştemilatı bahçesi daha bakımlı olmalı içerisinde köpek oynatılmamalı ihtiyaç giderme mevkii değil

hayyam 2 Ay Önce

Sabah namazına gittiğini de belirtmiş oldun. Ad soyad falan da yerinde. Mis...

Pınar koleji civarına 2 Ay Önce

Binevler ve pınar koleji civarındaki canlara iyi bir ortam sağlayın lütfen. Aç susuz ve hasta durumdalar. Tam beslenemedikleri için tehlikeli olabiliyor lar.

Seytan ayrintida gizli 2 Ay Önce

Ulan yavsak edutor, yorumu niye yayinlamiyorsun. Korkma biraz cesur ol. Yandaslik ile bir yere varamazsin.

insan insan 2 Ay Önce

O zaman iyileşme şansı olmayan insanları da uyutalım. Hatta suriyelileri hep uyutalım. Çünkü onların artık geri gitme şansı yok.

HASAN 2 Ay Önce

Başıboş köpekler sokaklardan toplanması çok iyi oldu oo şarlatanlar en az 2 köpek Sahiplensinde görelim hayvanları herkes seviyor sokak köpeği olmaz sahipli köpek olur. Köpek severler ceplerinden kuruş masraf yapmadan hayvan sever oldular bu memlekette Şovdan başka bir şey değil.

Corum 19 2 Ay Önce

Bir an once baglardaki parklardaki mahalle aralarindaki kopek surulerini toplayin sıktı artik nedir bu sehir mi kopek istilasindaki bolgeler mi

Ataman Albay 2 Ay Önce

Çocuklara yetişkinlere saldırıp onların yaralanmalarına ve ölmelerine neden olan, her gün yaptıkları katı ve sıvı dışkılarla çevreyi kirleten (Yaptıkları o katı ve sıvı dışkıların bir kısmı buharlaşıyor ve paralelinde, nano ölçülerde o dışkıları siz ve çoçuklarınız ciğerlerinize çekip, vücuttaki kan dolaşımınıza alıyorsunuz, sonra da türlü türlü hastalıklar size bulaşıyor....), akşamları havlayarak insanları uykularından uyandıran, kuduz gibi toplum sağlığını tehdit eden hastalıklara yol açan köpek sürüleri Avrupa ülkelerinde yok!! Niçin acaba hiç düșündünüz mü MAMA LOBİSİNİN TUTTUĞU PARALI TROLLER? Bunlara, "kardesim, al bir sahipsiz köpeği evine, besle de senin hayvan sevgini görelim" dendiğinde ise, topuklayarak kaçarlar..!! Tatile gittikleri Paris'te, Londra'da, Zürih'te sahipsiz sokak köpeklerini sokaklarda sürü halinde görmeleri imkansizdir ama ne hikmetse, Türkiye'de sokaklardaki sahipsiz köpeklerinin toplatilmasina karṣi çikarlar..

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.