habercim19.com özgür haber özgür yorum

Pırasaya tescil

YAŞAM

Çorum'un Mecitözü ilçesine bağlı Kışlacık Köyü'nün yetiştirdiği Kışlacık Pırasası coğrafi tescil aldı.

Çorum'un Mecitözü ilçesine bağlı Kışlacık Köyü'nün yetiştirdiği Kışlacık Pırasası coğrafi tescil aldı.

Kışlacık köyünün lezzeti ve kalitesiyle tanınan meşhur pırasası, coğrafi tescilli ürünleri arasında yer alması için Şubat ayında patent enstitüsüne başvuru yapıldı.

Mecitözü Kaymakam Vekili Cengiz Nayman, yaptığı yazılı açıklamada, Kışlacık köyünde pırasa üretiminin köklü bir geçmişe sahip olduğunu, bu kapsamda Mecitözü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce Türk Patent ve Marka Kurumu'na (TÜRKPATENT) coğrafi işaret tescili başvurusu yapıldığını, yapılan incelemelerin ardından ürünün "Kışlacık Pırasası" olarak tescillendiğini duyurdu.

Kışlacık pırasasının Mecitözü'nün ilk coğrafi işaret tescilli ürünü olduğunu hatırlatan Nayman, farklı ürünlerle ilgili tescil çalışmalarını sürdüreceklerini ifade etti.

Üretim şekli ve içeriğiyle Kışlacık pırasasının muadillerinden farklı olduğunun altını çizen Nayman, şöyle dedi:

"Köklü bir geçmişe sahip olan Kışlacık pırasasını, aromasının yüksek olması, gövdesinin yumuşak ve beyaz olması, toprağa gömülmesinden dolayı eğri şekilde olması ve içerdiği protein, kalsiyum, demir, magnezyum, sodyum miktarlarının yüksek olması benzerlerinden ayıran özellikleridir. Kışlacık pırasası il ve ilçe ekonomisinde ve mutfak kültüründe önemli bir yer tutan sebzelerdendir."

Yorumlar (2)

Corumlu 21 Saat Önce

Sn ilcemizin kaymakamina tesekkur ederiz mecitozunun ozdeki tum koyleri verimlidir pirasa ispanak kis aylarinin vitamin deposu olup corum ilimizi tu. Ilcelerimizi tanitim olarak haber editorune ayrica mecitozu kaymakamimiza sonsuz sukranlarimizla saygilarimla

Bulut... 20 Saat Önce

Pırasa söküldükten sonra tekrardan toprağa gömülmesi, üzerine kırağının düşmesi ve oluşan vitaminleriyle de muazzam bir aroma ve protein oluşturmaktadır. Böyle bir uygulama Kışlacık köy pirasasını ayrıcalıklı kılmaktadır. Bu pırasa, zeytinyağlı olarak sağlıklı ve mükemmel  bir yemek sunduğu için mutlaka yenmesini öneriyorum.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.