habercim19.com özgür haber özgür yorum

Oğuzlar’da cevizli sucuk mesaisi başladı

YAŞAM

Ceviz diyarı Çorum’un Oğuzlar ilçesinde cevizli sucuk mesaisi başladı.

Ceviz diyarı Çorum’un Oğuzlar ilçesinde cevizli sucuk mesaisi başladı. Dünyaca ünlü, çoğrafi işaretli Oğuzlar cevizi ile yapılan cevizli sucuklar hem kışın yemek için dolaplara koyuluyor hemde satışa sunuluyor. 

Türkiye’nin %8’lik ceviz ihtiyacının karşılandığı Oğuzlar’ın hamarat kadınları sabahın erken saatlerinde kazanın altını yakarak odun ateşinde pekmezi kaynatmaya başlıyorlar. Büyük zahmetler ile yetiştirdikleri cevizleri ipe dizen kadınlar uzun süre kaynayan ve koyu kıvama gelen pekmeze cevizi bandırarak işlemi bitiriyorlar. 

Oğuzlar’ın hamarat kadınlarının ve onlara yardımcı olan eşlerinin gün boyunca büyük çabası ile kış boyu yiyecekleri cevizli sucuklarını ve pestilleri hem kendileri için hem de şehir dışında yaşayan çocukları için dolaplara koyuyorlar. 

Coğrafi işaretli olan Oğuzlar cevizinin yanısıra cevizli sucuk ve pestil için de coğrafi işaret alınması hedefleniyor.

Kaynak: Haber Oğuzlar

Yorumlar (1)

Oğuzlarlı 22 Saat Önce

Youtu.be'da cevizli sucuk tarifi çok ama bir de ven tarif edeyim: Cevizler çeyrek olarak 60-70cm.civarında iplere dizilir. Muhallebi ihtiyaca göre hazırlanır. Yıllarca senede birkaç sefer yaptığım standart usulüm şöyle. 3 kg. civarında 70 cm.lik iplere dizili ceviz. 1 kg.un 1 kg.buğday nişastası 2 litre pekmez 3 kg.şeker. 1'e 7 oranında su tencereye konulur. Yani 1 kg.un 7 litre su. Pekmez ve şeker ilave edilerek eritilir. Un ve nişasta birlikte ayrı bir kapta koyu ayran kıvamında hazırlanarak kaynayan suya yavaş,yavaş dökülür. Dinine tutmaması için iyice karıştırılır. Muhallebinin üzeri kaymaklandığında pişmiş demektir. İplere dizili cevizler kazana bandırılıp kurutma askılığına takılır. Peltemiz ölçülü olduğu için bir sefer daha banma işlemi tekrar edilir. Güneşli ve havalı bir mekanda kurutmuşsak 3 gün yeterlidir. Artan muhallebi de bez üzerinde veya bir tepside biraz çektikten sonra dilimleyerek kurutulur. Afiyet olsun.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.