habercim19.com özgür haber özgür yorum

Yeniden yaşayan İskilip Kalesi

KÜLTÜR

İskilip Sanayici ve İşadamları Derneği (İSİAD) Başkan Vekili Fikret Kısar, yeniden yaşayan İskilip Kalesi için el ele verilmesi çağrısında bulundu.

İskilip Sanayici ve İşadamları Derneği (İSİAD) Başkan Vekili Fikret Kısar, yeniden yaşayan İskilip Kalesi için el ele verilmesi çağrısında bulundu.

Tarihi İskilip Kalesi'nin üzerinde bulunan evlerin yıkılması ile birlikte yaşayan kale ünvanını kaybettiğini belirten Kısar, şöyle dedi:

"Ankara Beypazarı ve Bolu Göynük turizmini canlandırma projeleri kapsamında, özellikle Beypazarı evlerinin restorasyonu için yörede bulunan şirket ve şahıslar bir veya birkaç ev de benden denerek belediyeye destek olmuşlardı. Bolu Göynük'de ise tarihi evler ve zafer kulesi Kültür Bakanlığı kredi ve destekleriyle restore edilmiş, yıkılanlar aslına uygun yapılmıştı.

İskilip OSB, sulu tarım ve inanç turizmine kafa yorup, bizzat elini taşın altına koyan bir İskilipli olarak İskilip Kalesi'nde yıkılan evleri yeniden canlandırıp turizme açabilmek için Beypazarı örneğindeki gibi, İskilip Kalesi üzerine aslına uygun tek katlı tarihi İskilip evi yapmayı şahsım adına taahhüt ediyorum. İskilip içinde ve şehir dışında yaşayan iş insanlarını İskilip Belediyesi nin başlatacağı kampanyaya davet ediyorum."

KURTULUŞ SULU TARIM

İskilip için sulu tarım ve inanç turizminin önemine dikkat çeken Kısar, Yukarı Örenseki ve Kayaağzı göletlerinde yapılan proje değişikliklerine eleştirerek, şöyle devam etti:

"5 yıl önce İl Genel Meclis Üyesi Doğan Uçar, Kayaağzı, Yukarı Örenseki, Aşağıörenseki Muhtarları, dönemin Tarım Bakan Yardımcısı Bolulu Fatih Metin ile DSİ'de Kayaağzı ve Yukarı Örenseki göletlerini programa aldırmış, akabinde İhsan Kulalı Bey'in Bakan Başdanışmanı olması ile göletler proje ihalesine hazırlanmış, 2 Ağustos 2023'te proje ihaleleri yapılmış ve hatta 11 Ağustos'ta firmalara yer teslimi yapılmıştı. DSİ 5. Bölge Müdürlüğü'nden aldığımız teyitli bilgiye göre 2209 dönüm araziyi sulayacak Kayaağzı Göleti iptal, 12 bin 200 dönüm araziyi sulayacak ve bölgenin en büyüğü olacak olan Yukarı Örenseki Göleti gövde yüksekliği 57 metreden 29 metreye düşürülerek adeta kuşa çevrilmiştir. İSİAD, İstarge, yöre muhtarları, bir kaç bürokrat ve İskilipli gençlerle yürüttüğümüz 5 yıllık emek dumura uğramıştır. İskilip bağ ve bahçeciliğini ayağa kaldırıp çocukluğumuzdaki İskilip için bölge siyasetçilerini göreve davet ediyoruz. İskilip'in kurtuşu sulu tarım, inanç turizmi ve OSB'dir, tekerimize çomak sokan olursa bizzat Cumhurbaşkanımıza ileteceğiz. 50 yıldır İskilip'e hastahane, hapishane ve okul haricinde başka bir şey yapılmamıştır."

Yorumlar (9)

Kale 2 Gün Önce

Kaledeki evleri yıktılar şimdi bomboş duruyor

İskilip 2 Gün Önce

Teşekkür ederiz

İskilipli 2 Gün Önce

Bafra Ovası Bafra ilçesine çok faydalı oldu Bafra bodur fidan işine de çok asıldı İlçemiz Bafradan bir şeyler tecrübe edebilir Organize sanayi bölgesi unutulmasın. Çankırı İskilip duble yol yapılmalı Tosya İskilip yolu unutulmasın. Teşekkürler

Bende İskilipliyim 2 Gün Önce

Bizde bir hastalık var;herşey bizim olsun,bize yapılsın,biz kullanalım...Bu anlayış siyasilerde de var. Halbuki çağdaş devletlerde yatırımlar genelin yararı gözetilerek yapılır. Çünkü harcanan paralar herkese ait bütçeden yapılır. Bunun için devletler ılgili kurumlarına hesap kitap yaptırır, uygunsa bütçeden ödenek ayrılır ve o yatırım gerçekleşir. Şimdi Iskilip de bulunan bağ ve bahçelerin hepsini gezelim, sonra da soralım; buralarda kimse var mı? Nasıl sulanacak? Kim ekecek? Kim sulayacak? Üstelik kaç bağ ve bahçe müstakil tapulu belli değil. Çok insan hissedarı olduğu bağın bahçenin yerini bile bilmiyor. Demem o ki;memleketimiz bile olsa ölü yatırımlar yapılmamalı. Yazıktır. Bu ülke, benim şehrim, benim köyüm diye boşu boşuna yaptırılan yatırımların sıkıntısını çekiyor. En büyük vebal de siyasilerde...

İSKİLİPLİ 1 Gün Önce

İskilip için güzellikler y apılmaya çalışılıyor. İnşAllah devamı gelir ve sonuna ulaşılır

Öz İskilip li 1 Gün Önce

Kayaağzı,Yukarı Örenseki göletleri yapılınca yeni modern bağ ve bahçe sistemi kurulacak,istargenin önderliğinde Aşağıörenseki de denemeler yapıldı, ústün verim alındı, Tokat Erbaa da bağ yaprağında yılda 1 milyon dolar ilçeye yapraktan para giriyor,konuları bilmeyen lütfen sussun...

Bencil e 1 Gün Önce

Adamlar konunun uzmanı, kulakadan duyma bilgilerle yazma,sen İskilip li olamazsın

Ömer çırak 1 Gün Önce

Fikret beyi kutluyorum bu konudaki tüm fikirlerine iyi bir turizmci olarak katılıyorum ramazan bayramında bir haftalığına iskilipteydim üzüldüm iskilip betonlaşmaya başlamış doğru düzgün yemek yenecek bir yer yok konaklamayada yer yok park yok olmuş üzüldüm iskilipin betonlaşmasina izin vermemek lazım eski güzelim iskilip evlerinin çoğu yıkıntı gibi duruyor bir yenileme çalışması olsa diğer yazdığım eksikler giderilmiş olsa eski bağlar bahçeler yeniden canlansın olsa başka bir iskilip olur ama devamlılık şart çok saçma çalışmalar olmuş umarım tekrar iskilip olur

Bülent TAŞTAN 1 Gün Önce

Babam 1962-1966 yılları arasında İskilip'te PTT Müdürüydü. Çocukluğumun en güzel yılları İskilip'te geçti.Ramazanlarda lojmanın penceresinden kaleden top atılmasını toptan izlerdik. İskilip kalesine zaman zaman çıkardık. Kalenin otantik özelliğinin korunması için çaba harcayanlara sonsuz teşekkür ederim.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.