habercim19.com özgür haber özgür yorum

Ulu Cami bahçesindeki ağaçların tamamı kesildi

KÜLTÜR

Çorum Belediyesi, restorasyonu tamamlanarak ibadete açılan Ulu Cami bahçesinde başlattığı çevre düzenlemesi kapsamında tüm ağaçları kesti.

Çorum Belediyesi, restorasyonu tamamlanarak ibadete açılan Ulu Cami bahçesinde başlattığı çevre düzenlemesi kapsamında tüm ağaçları keserek ortadan kaldırdı.

Belediye'den önceki gün yapılan son dakika açıklamasında, Vakıflar Genel Müdürlüğü Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün talebi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı doğrultusunda, cami bahçesinde ömrünü tamamlamış hastalıklı ağaçlar ile beden duvarları ve temeline zarar veren bazı ağaçların kaldırılacağı duyurulmuştu.

Dün bazı ağaçlarda budama yapan belediye ekipleri, bugün sabahın erken saatlerinden itibaren girdikleri cami bahçesinde ağaçların tamamını kökünden kesti.

Gelişme üzerine kentte gündem bir anda Ulu Cami bahçesi olurken, Çorum Belediyesi tarafından caminin bazı noktalarına şu duyuru asıldı:

"Vakfıflar Genel Müdürlüğü Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda, cami bahçesinde bulunan ağaçların hastalıklı olduğu ve ömrünü tamamladığı, tarihi caminin beden duvarları ile temeline zarar verdiği ve caminin siluetini bozduğu tespit edilmiştir.

Bu sebeblerle, Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün talebi üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı ile ağaçların kaldırılması kararı alınmıştır.

Kararın gereği yapılmış olup Çorum Belediyemiz tarafından Kurul onayıyla tarihi Çorum Meydanı ile uyumlu bir şekilde cami avlusuna yeni bir peyzaj çalışması yapılacaktır. Halkımıza saygıyla duyurulur."

İLK TEPKİ CHP'DEN GELDİ

Ulu Cami bahçesinde tüm ağaçların ortadan kaldırılmasına ilk tepki CHP Belediye Meclis Üyesi Tuncay Yılmaz'dan geldi.

Yılmaz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi:

'CAMİDE AĞAÇ KATLİAMI CAİZ Mİ?'

Peygamberimiz diyor ki;

'Elinizde bir ağaç fidanı varsa, kıyamet kopmaya başlasa bile, eğer onu dikecek kadar vaktiniz varsa, mutlaka dikin.'

'Bir Müslüman bir ağaç diker veya ekin eker de ondan bir insan veya kurt-kuş yerse, bu o Müslüman için sadaka olur.' 

Siz ne yapıyorsunuz caminin bahçesindeki yüzlerce yıllık ağaçları katlediyorsunuz.

Çorum Ulu Camii gibi tarihi bir yapının önce içinde restorasyon bahanesi ile katliam yaptılar. Şimdide bahçesindeki yüzlerce yıllık ağaçları katlettiler.

Şimdi soruyoruz Diyanet İşleri Başkanlığına, Çorum İl Müftüsüne “Hocam bu ağaçları katletmenin dindeki yeri nedir? Hangi dine, imana uydurarak bu katliamı yaptınız? Bu ağaçları bizim dedelerimiz dikti. Siz dikmediniz ki kesme hakkınızı kendinizde görüyorsunuz?

'YAZIKLAR OLSUN, YAZIKLAR OLSUN, YAZIKLAR OLSUN'

Tüm doğa severleri bu katliama tepki göstermeye davet ediyorum. Sorumlulardan ve sessiz kalan yetkililerden hesap sorulmalı."

Yorumlar (24)

YAŞ KESEN BAŞ KESER. İLLALLAH... 3 Hafta Önce

Yazıklar olsun sana. Allaha havale ediyoruz. Tüm ağaçları niye kestiniz. TOPKQPU SARAYINDAKİ AGAÇKARIN ZARARI YOKMU. BECEEİKSİZLİĞİN DANİSKASI YUH YUHHHH ...

Elinizdeki fidanı dikin, lakin... 3 Hafta Önce

Elinizdeki fidanı mutlaka dikin uygun yere, lakin ihtiyacsa ağacı keseceksiniz...

Ahmet 3 Hafta Önce

Hastalıklı, ömrünü tamamlamış ağaçları anlarım da silüetini bozan ağaç nedir ya? Yaratanın bize en büyük nimetlerinden olan ağaçlar caminin silüetini bozmaz, tam tersine güzelleştirir. Allah size akıl fikir versin!

Murat 3 Hafta Önce

Aşgınım işini bilir

Oy yok 3 Hafta Önce

Ne biçim insanlarsınız ya. İnsana saygınız yok. Doğaya hayvana bitkiye sevginiz yok. AKP ve MHP oylarıyla kabul edilen katliam yasasını unutmadık. Vicdansızlar dininiz imanınız para şan şöhret ihtişam.

Yasin 3 Hafta Önce

Aşkın işi başkasına atıyor. Neden karşı çıkmıyor. Sanki yeni yapılmış Cami gibi olmuş. On sene gölgelenecek yer bırakmamış Vizyonsuz adamlar

Eğitmen 3 Hafta Önce

Zaten çorumun gelmiş geçmiş tüm belediyelerinde ağaca karşı bir düşmanlık var. Oldu olacak Turan atlamazın palmiyelerinden dikin hiç uzamaz yaprakta dökmez. Buduyoz diye sadece her ilkbaharda kütük yapıp bırakıyorlar. Ulucaminin bahçesindeki ağaçlarıda kuşa çevirmişlerdi. Bu budama şekli çorumdan başka ilde görmedim. Ulucamilerin bahçesinde ulu çınarlar olur.

Ahmet 3 Hafta Önce

Başkana silüet için bir tavsiyem olacak. Hani sağa sola yapıştırdığı kalp var ya, ondan yaptırıp ağaçların yerine diksin. Nasıl silüet ama!

A.....0 3 Hafta Önce

Yahu. Siz. Ne. Yapiyorsunuz. Benim. Cocuklugum ulu. Camide. Gecti. Ulu. Caminin. Agaclarini. Kesmekle. Ne. Yaptinizi zannediyorsunuz. Peygamber. Efendimizin. Hadisi serifini. Hice. Sayyorsunuz buzamanakadar. Cok. Guzel. Bir. Sekilde. Budaniyordu. Simdi. Bu. Agaclari katlettiniz. Ve. Vebele. Girdiniz. Allah. Sizlere. Ahil. Fikir. Versin baska. Soyluyecek. Soz. Bulamiyorum

Çorumsuz 3 Hafta Önce

"Caminin silüeti" diye açıklama yapmak hakkaten rezalet. Yazıklar olsun be... İllAllah be... En son bu silüet saçmalığını "iskilip yolundan gelenler için silüeti bozuyor" diye akıl dışı bir ifadeyle, bağışlarla yapılmış Akşemseddin Camii'nin üst avlusu kenarındaki revakları yıkmak için kullandıklarında duymuştum. O zaman da yazık çekmiştim, şimdi sadece buraya yazık yazabiliyorum. İçim acıdı, gerçekten beddualık iş olmuş... Çok yazıp sildim be... Ah...

Çorum lu 3 Hafta Önce

Yazık yazık yüzlerce yıllık ağaçları sülüeti bozuyor diye kesmek oradaki binlerce kuşun barınağını cıvıltısını yuvasını yok etmek bir sayfa yazıyla ile 1 günde oluyor bize taş değil can lazım oradaki güzellikler eski haline getirmek yıllar alır yazın sıcağından kışın soğuğundan koruyan insanların burada 5-10 dakika kuş cıvıltıları içerisinde zaman geçirmesini dinlenmesini çok gördünüz. Bu yanlışı yaparken buranın gerçek sahibi dedelerinin mirasçısı halkımıza sordunuz mu!!!

Akıl tutulması 3 Hafta Önce

Aklını kiraya vermiş zavallılar,o ağaçlar en azından 50-60 senelik,Yunan vermedi sizin verdiğiniz zararı.

Emir 3 Hafta Önce

Tertemiz olmuş elinize sağlık gereksizler saldıracak herzamanki gibi

Çorumlu 3 Hafta Önce

Orada hastalıklı ağaç falan yoktu bahane uydurdurdu lar ve kestiler kestikleri ağaçların tomruklarını münasip bir yerlerine çaksınlar Doğa düşmanı Akparti

Ahmet 3 Hafta Önce

Gün gelir o agaçların gölgesine muhtaç kalırsın inşAllah, tertemiz kafalı delikanlı

Halk 3 Hafta Önce

İyi olmuş ellerine sağlık arkadaşların.

Çorum... 3 Hafta Önce

Adama oy verdiniz birakin Aşkla calişsin;)

Halil İbrahim TAŞKIN 3 Hafta Önce

Bu taşkınlık sana vebal olarak yeter. Fazla lafa gerek yok. NOKTAAAA

Madenci 3 Hafta Önce

1 - O ağaçlarla ilgili karar verme yetkisi , Kültür Varlıkları Kurulunun değil Çevre Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıkları Kurulu'nundur. 2 - Maymuna bakarken ağaçlar gitmiştir. 3 - Ağaçlar gittikten sonra maymun sırra kadem basmıştır. 4 - Bu durumda ağaçları maymun yemiştir...

Ahmet Ertan 3 Hafta Önce

Bunlar doğaya düşman yeşile ağaca düşman bunlar kedi ve köpek e düşman bunlar adalete düşman bunlar insanaa düşman bunlar emekliye düşman bunlar Atatürk e dusman vs,bunlar kime dost beşli çeteye imar rantina paraya Arap insanına dost nokta.

Ak partili 3 Hafta Önce

Chp yapsa ortalığı inleteceklerin başında Aşgın olurdu , imam hatip bahçesinden yol geçirtmem diyenlerin başındaydı başkan oldu bizzat yolu geçirdi. Ulu cami etrafında gölgelik olmasın yaşlılar gitsin istemiş yarın gider ellerini öper gözel olmuş diye bir video çeker olurbiter

Kimse Kim 3 Hafta Önce

Ulan hastalıklı ağacı kesmenizi anlarımda,diğer ağaçları ne mantıkla kestiniz lan çevre katliamcıları ucubeler

Ziyatetçi 3 Hafta Önce

Yazık

Olmayacaksın 2 Hafta Önce

Siyasal dincilerin etkili ve yetkili olduğu yerlerde kadın, çocuk, ağaç ve sokak hayvanı olmayacaksın.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.