habercim19.com özgür haber özgür yorum

Hakikat mi, görüntü ve gösteriş merakı mı?

GÜNDEM

Ulu Cami bahçesindeki ağaçların kesimine ilişkin sunulan belgeler, 'hakikat mi, görüntü ve gösteriş merakı m?' sorusunu akla getirdi.

GÜLESİN AĞBAL DEMİRER

Ulu Camii bahçesindeki ağaçların kesimine ilişkin belgeler önceki gün Çorum Belediyesi tarafından yerel medyaya gönderildi. Aynı gün gerçekleştirilen Belediye Meclisi toplantısında da Başkan Halil İbrahim Aşgın, yaptıkları işi savunarak, tepkilere kendince cevap verdi. 'Kendince' diyoruz çünkü yaptığı açıklama bizim için tatmin edici olmadığı gibi sunulan 'belge'ler de soru işaretlerini eksiltmekten ziyade çoğalttı.

İLK BELGE

Belediye Meclisi'ndeki çelişkili konuşmaları bir tarafa bırakıp belgelere göz gezdirdiğimizde, 4 Temmuz 2024 tarihli sunulan ilk belgeye göre, cami cephelerine ve şadırvan cephesinin görünümüne engel olan, cami beden duvarlarına zarar veren hastalıklı, ömrünü doldurmuş ağaçların kesimine ilişkin Tokat Vakıflar Müdürlüğü'nün yazısı üzerine, Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, ilgili kurum görüşleri tamamlanarak kesimin yapılabileceği kararını veriyor. Karardaki 'ilgili kurum görüşlerinin tamamlanması' ibaresine dikkat lütfen!

İKİNCİ BELGE

İkinci belge 29 Ağustos 2024 tarihli. Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nden mimar Hakan Kopar imzalı, Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na sunulmak üzere hazırlanan rapor. Raporda, "... Ulu Cami avlusunda yerinde yapılan incelemede cami görünüşüne ve cami beden duvarlarına zarar veren ağaçlar olduğu tespit edilmiş ekteki vaziyet krokisine kesilmesi istenen ağaçlar olarak işlenmiştir..." deniliyor.

ÜÇÜNCÜ BELGE

Üçüncü ve son belge ikinci belge ile aynı tarihli. Yani 29 Ağustos 2024. Bu belge de yerinde yapılan incelemeler sonucunda, "... ağaçların cami beden duvarlarına zarar verdiği ve caminin siluetini olumsuz etkilediği anlaşıldığından can ve mal güvenliği açısından gerekli tedbirlerin alınarak" ağaçların kesiminde sakınca olmadığı şeklindeki kararı içeriyor.

HANİ İLGİLİLERİN GÖRÜŞLERİ?

Şimdi; bu belgelerde ağaçların hastalıklı olup olmadığını anlayacak ne bir ziraat veya orman mühendisinin; ne de binanın temeline zarar verdiğini tespit edecek bir inşaat mühendisinin incelemesi, görüşü, raporu var. Oysa Ankara'dan gönderilen ilk yazıda 'ilgili kurum görüşlerinin tamamlanması' istenmişti. Bu ilgili kurum görüşlerinden kastedilen sadece Tokat Vakıflar'dan bir mimarın görüşü ise diyecek bir şey kalmıyor.

BU NE HIZ?

İkinci husus; takdire şayandır ki aynı gün mimar raporu alınıyor, aynı gün Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı çıkıyor (o günlerde kurul üyeleri Çorum'daydı), yine aynı gün müthiş bir hızla hasta-sağlam, zararlı-zararsız demeden bütün ağaçlar kesiliyor. Ha bu arada basına da 28 Ağustos'ta (yani kesimden bir gün önce) bazı hastalıklı ağaçların kesileceği bilgisi servis edilirken, 29 Ağustos'ta yani bir gün sonra ağaçlar hepten kesiliyor. Ve yine ne gariptir ki, bir gün sonra müthiş bir hızla kendilerince uygun gördükleri yerlere ağaç dikiliyor.

SONUÇ: BU YOL, YOL DEĞİL!

Nihayette ağaçlar kesildi. Geri döndüremeyiz. Yeni dikilen ağaçlar da 40-50 yıl sonra başka birileri tarafından yine şu meşum 'siluet' meselesi yüzünden kesilir mi, kesilmez mi bilemem. Yalnız bütün bu yaşananlardan edindiğim izlenim -SGK borçları mevzusunda da şahit olduğumuz üzere- bu gidişat, izlenilen yol, eleştirilere, tepkilere takınılan tavır, üslup-suzluk, bu önünü ardını düşünmeksizin 'ben yaptım, pek de güzel oldu' anlayışı Çorum'a zarar veriyor. Malum 'görüntü ve gösteriş' büyük bir yanılsamadan ibarettir. Şakşakçılar sustuğunda geriye kalan sadece hakikattir. 

Küçük bir not: Bu toprakların insanları keseceği kurbandan bıçağı gizler, keseceği ağaca baltayı göstermez. Dahası mecburen kestiği ağaçtan helallik ister. Bunu da bir 'siluet' sevdasıyla, yaptığı iş görünsün diye kestirdiği ağaçlara haklarını helal ettirecekler düşünsün.

Yorumlar (25)

Yorumcu 2 Hafta Önce

Çelişkilerle dolu açıklamalar. Eksik raporlar. Kibirli kibirli tavırlar. Aşkla devam.

Helal olsun Sen hep Gülesin 2 Hafta Önce

Çok güzel açıklama olmuş. Tebrik ediyorum. AŞKLA KESTİ. BU VEBAL ONA YETER. nokta.

çorumlu19 2 Hafta Önce

Cami restorasyonunu belediye yapmadıki göstermek için ağaçları kessin. Aşgın ile hususi bir sorununuz var gibi gibi sanki.

Çorumlu Mehmet 2 Hafta Önce

Her öğlen oradayım, gayet güzel olmuş, kimse kusura bakmasın. Hele gitmeden yazanlar hiç bakmasın. Eline sağlık yapanların, bahçede çalışmalar hâlâ sürüyor, daha da güzel olur yakında.

Halk 2 Hafta Önce

Artık şu konuyu kapatırmısınız bu ne yaa.

Biz ne ara Bu hale geldik.. 2 Hafta Önce

İnanılır gibi değil , bunu iktidar muhalefet polemiği haline getirmek çok yanlış , iyi olmuş diyen kişilerin ruh sağlığından şüphem var , yüzyıllık ağaçların silüeti bozuyor diye kesilmesi hastalıklı bie düşüncedir , bunu yapan hangi siyasi görüşte olursa olsun , haklı olamaz , vebaldir , alçaklıktır , gösteriş merakıdır .. belediye başkanını gerçekten kınıyorum , Biçok kişinin vicdanen çok yaralı çok rahatsız olduğuna eminim , çok büyük bir yanlış yapıldı , lakin dönüşü yok , çok üzgünüm..

Hani stk Lar 2 Hafta Önce

En küçük bir siyasi olayı hemen şova çeviren , açıklama yapan , Prim yapıp puan toplayan stk lardan bi tanesi çıkıp bi açıklama yapmadı , sesiniz mi kısıldı hayırdır .. yazık hepinize

Allah sizi bildiği gibi yapsın 2 Hafta Önce

Silüet gerekçesi ile ağaçları kesmek körlüktür. 2 tane ışıklandırma yapınca ağaçlardan daha güzel daha estetik olduğunu düşünmek te şapşallıktır

Şaşgın 2 Hafta Önce

Şimdiye kadar çapsız vizyonsuz diyordum başkan için ama artık eminim ki bunların çok daha ötesinde bi yaratık ( insan diyemiyorum , başka bişi )

Çorumlu 2 Hafta Önce

Sadece bahçedeki ağaçlar kesilmekle kalmamış, duvar kenarlarında abdest alma çeşmeleri vardı. O çeşmelerde kaldırılmış. Bence tarihi doku harap edilmiş, bu nasıl resterasyon.

Rapor 2 Hafta Önce

Bu raporda orman mühendisi inşaat mühendisi ağaçların camiye zarar verip vermediği ve verip veremeyeceği hususunda yer almalıydı sadece bir mimar raporu o da hiç bir teknik hususu belirtmeden kesin gitsin der gibi bir rapor

Mehmet Yeşil 2 Hafta Önce

Ölen öldü. Giden gitti. Geride kalanlara bakmak lazım. Yaşlı ağaçları korumak için elimizden geleni yapmalıyız. Çünkü iklim değişikliğiyle mücadelede kritik bir öneme sahiptir. Yaşlı ağaçlar sera gazı emisyonlarını daha çok emmektedir. Ayrıca gece yaşam sürelerini uzatmak ve güzel bir görünüm için akşamdan sabaha yanan her yapay aydınlatma sisitemi insanların sağlığından, doğal-vahşi yaşama, ekonomiden astronomi bilimine kadar çok yaygın ve olumsuz etkileri vardır. Dünyayı kendi ellerimizle yaşanılamaz hale getirmeyelim.

Mustafa 2 Hafta Önce

Şakşakçılar yazmaya başlamış

Dost 2 Hafta Önce

Ulucami etrafında zaman içinde düzensiz bir şekilde uzayan ve hem Camii silüetine zarar veren hemde yola taşan bu ağaçların kesilip, camiinin görüntüsünün açığa çıkmasına ve yerine başkaca ağaçların dikilmesine neden bu kadar taktınız çok merak ediyorum.

Trollük omurgasızlıktır 2 Hafta Önce

Trolller hemen harekete geçiyor. Belediyede işe alınma vaadiyle mi yazıyorsunuz yoksa zaten alındınız da Aşgının zoruyla mı yorumları yapıyorsunuz? Ağaçları katlettiniz hala iyi olmuş güzel olmuş gibi akıl-vicdan-muhakeme yoksunluğunuzu dile döküyorsunuz. Trollük omurgasızlığın en uç noktasıdır. Azıcık adam olun. Gülesin hanım kaleminize sağlık. Yalanlarına yalan ekleyerek aşkla çalıştığını iddia eden yalan makinesine de diyecek söz bulamıyorum

Hususi yalaka 2 Hafta Önce

Restorasyonu belediyeye yapmadı ama Aşgın sanki kendisi yapıyorum gibi sürekli şov yaptı. Ağaçları da Aşgın kesti. Sanırım senin de Aşgına karşı hususi yalakalığın var. Yazdığından öyle anlaşılıyor.

Ahmet 2 Hafta Önce

5 vaktin 1 vaktini her öğlen düzenli olarak Ulu Camide kıldığın için tebrikler. Pek inandırıcı olmamış ama günahını almayım şimdi ;)

Hoca 2 Hafta Önce

Cami görünsün diye ağaçların kesilmesi, yapılan işlerin salakça olduğu görülüyor.

Çorumsuz 1 Hafta Önce

1) Düzensiz uzadıysa bu o zamana kadar gerekli kontrol ve DÜZENLEMEYİ yapmayan belediyenin sorunu. 2) Silüete zarar vermek diye bilimsel bir açıklama yoktur. Bu estetik bir kaygıdır, bu da işin ehlince kontrol edilebilir. 3) Cami görüntüsünü açığa çıkartmak diye bir meşru AMAÇ olamaz. Sarmaşık mı kir pas toprak mı bu ARINDIRIYORSUN?! 4) Yeni ağaçlar da silüeti bozup düzensiz uzadığında ne yapacağız peki?

Akıllı Memed 1 Hafta Önce

Bir de bürokrasi ağır işliyor derler.

Âşık ALİ 1 Hafta Önce

Gülesin hanımefendi eline emeğine kalemine yüreğine sağlık Ulu Caminin ağaçlarının kesilmesinin asıl nedeninin başkanın başyapıt eseri olarak gördüğü meydanı  ulu caminin ağaçlarının gölgelediğini düşündüğü için yıktığını ispat etmek için maddi delilleri bir bir sıralamışsınız ancak mızrak çuvala sığmıyor ağaçların kesilme nedeninin ne hastalık ne camiye zara verme olmadığını herkes biyor aslında kesen baltanın kazmanın sapı sizden olnca böyle oluyor herhalde Kainatta en ilkin ben ben ben diyenin durumu ortada ayrıca başkan geçenlerde 30 lu 40 lı yıllara ait olduğunu yazarak paylaştığı ulu cami fotoğrafları başkan 30 lu kırklı yıllarda kimlerin iktidarda olduğunu onların da dine diyanete camiye ezana kurana nasıl baktıklarını hepimizden iyi bilir dilim varmıyor da 30 lü 40 lı yılları örnek gösterirken neyi kastediyor kendileri ne deyim baltanın sapı hikayesi ayrıca sizlerin bu yayınlarımız olmasaydı belki ulu caminin duvarı da gidecekti meydan aşkı uğruna Allah ıslah etsin

crm 1 Hafta Önce

ben tanıyorum, o insan. fakat onu insan olarak görmüyorsan sen nesin acaba....

Stk 1 Hafta Önce

H.İ.Asgin hakkaten çok fazla yalan konuşuyor. Olur olmaz her şeye rastgele, insanların aklıyla alay eder gibi yalan söyleme. Artık en yakınların bile Tİ'ye alıyor seni. Bunları bile göremeyecek kadar gözünü kibir bürümüş. Artık çek git, bari kalan onurunu kurtar.

Yalancı 19 1 Hafta Önce

Mama mı kesildi la yoksa mıstık. Eski basın amiri gittiğinden beri belediye ye giydirir oldun. Ohh çokda güzel olmuş ulu cami etrafı. Daha siz o dibinde ki binalar yıkılınca gör. Çok güzel oldu ve olmaya devam edecek. Birkaç ağaç üzerinden geziciler gibi saldırmayın.

Gezicilere tikkat 1 Hafta Önce

Yine ağaç deyip ikinci geziyi Çorumdami yoksa baslatacaklar büyük resime tikkat

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.