habercim19.com özgür haber özgür yorum

Ağaçlar da 'aşkla(!)' kesilirmiş, gördük!

GÜNDEM

Çorum Belediyesi, Ulu Camii bahçesindeki tüm ağaçları kesti. Ortaya 'siluet' çıktı

GÜLESİN AĞBAL DEMİRER

Çorum Belediyesi, restorasyonu tamamlanarak ibadete açılan Ulu Camii bahçesinde başlattığı çevre düzenlemesi kapsamında tüm ağaçları keserek ortadan kaldırdı, ortaya 'siluet' çıktı. Hem de ‘Aşk’la…

Yoğun sosyal medya paylaşımları ile içerik üretme gayretinden anlaşılacağı üzere gündem olmayı seven bir belediye başkanımız var malum.

Ulu Camii bahçesindeki ağaç kesimi de gündem oldu olmasına da, bu kez öyle böyle değil, tepkinin dozu bir miktar fazla. Tepki gösterenler haksız da sayılmaz.

AĞAÇLAR GİTTİ, YEŞİL BİTTİ

Bilindiği üzere Çorum Belediyesi’nin Tarihi Kent Meydanı Projesi var. Meydan tarihi değil, ama etrafını çevreleyen Saat Kulesi, Taş Bina, Velipaşa Hanı Çöplü Çarşısı, Dikiciler Arastası ve nihayetinde Ulu Cami’nin siluetinin ortaya çıkarılması da bu tarihi projenin parçasıydı. Öyle de oldu, siluet ortaya çıktı çıkmasına da, bir çok ağaç kökünden kesildi, bahçe bitti, yeşil gitti, üstüne ağaçlarla birlikte cami bahçesindeki sosyal hayat yok oldu. Öyle ya, Ulu Camii silueti ne kadar güzel olursa olsun, güneşin altında kim oturmak ister değil mi?

ALKIŞLAR(!) BELEDİYE’YE

Belediye hakikaten ‘Aşk’la iki gün içinde işi kotardı. Başkaca çalışmalarda bu hızı görememiştik. Önceki gün akşama doğru bir açıklama gönderip Tokat Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün talebi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı doğrultusunda cami bahçesinde ömrünü tamamlamış hastalıklı ağaçlar ile beden duvarları ve temeline zarar veren (bazı) ağaçların kaldırılacağını duyurdu. Ertesi gün ise yine aynı kurumlar adres gösterilip içine ‘siluet’ katılarak ağaçların bazıları değil, tamamı belediye marifetiyle yok edildi.

Böylece ‘Belediye ben yapmadım, o kurumlar talep etti’ demeye getirdi.

OLMALI, OLMALI…

Olaylar örgüsüne biraz kafa yorunca; Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün mülkiyetindeki Ulu Cami’de çevre düzenlemesi yapılması için Çorum Belediyesi’nin resmi bir müracaatı olmalı diye düşünüyoruz. Yoksa durup dururken Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce bahçede böyle tasarrufta bulunulması talep edilmemiştir herhalde.

‘Aşkla ağaçların tamamını kesmenin’ üzerine biraz daha kafa yoralım; ağaçların tarihi yapının statiğini olumsuz etkilediğine dair her halde bir Orman Mühendisi, bir Ziraat Mühendisi ve bir İnşaat Mühendisi raporları da yazışmalara ilave edilmiş olmalı. Bitmedi, sonrasında Ankara Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararı da çıkınca, Belediye yöneticilerine tüm prosedürler kâğıt üstünde tamam görünmüş olmalı.

KİME SORDUNUZ?

Amma velakin öyle olmadı işte! Kâğıt üstünde size tastamam görünen şeyler(!) mâşerî vicdanda sizde uyandırdığı etkiyi uyandırmıyor. Hatta tam tersi etki-tepki yapıyor. Bir ‘meydan’ muhabbetidir gitti gidiyor. Siz Çorum halkına, cami şadırvanında abdest alana, ağaçların gölgesinde oturup dertleşene, iki sözün belini kırana, gölgelenene sordunuz mu? Ağaçlı mı, ağaçsız mı bir Ulu Cami istiyorlar? Ulu Cami her haliyle güzel. Bahçesinde ağaçların olduğu bir Ulu Camii silueti daha bir güzel. Kim ne derse desin. İstanbul’da bahçesinde tek bir ağaç olmayan bir tane selatîn camii gösterin, gösterin de içimiz birazcık ferahlasın bari.

Hasta ağacı anlarız, yapının temeline zarar verdiğini anlarız da, tüm ağaçların hepsinin birden hasta olmasını, tamamının cami temeline zarar verdiğini… Kusura bakmayın beyler(beylerden kastım sadece bu işin muhatapları), bunu anlamamızı (inanmamızı mı demeliydim) beklemeyin bizden.


Yorumlar (35)

Üzgünüm 3 Hafta Önce

Gerçekten çok üzüldüm ben Ben aşgının belediye başkanlığı için yetersiz olduğunu , vizyonsuz olduğunu düşünüyordum bu zamana kadar , ancak şu olay gerçekten bende başka düşünceler oluşturdu.. bu çapsızlığın vizyonsuzluğun ötesinde aptalca , kötü niyetli bir durum.. Tokattaki kocaman kocaman adamların her işi bitti de Çorum daki ulu caminin bahçesindeki ağaçların hastalığını mı ölçer oldu.. çok yazık.. çok üzgünüm , kocaman kocaman ağaçlar yerle yeksan olmuş .. gerçekten ağlamaklı haldeyim çok üzüldüm..

Çorumlu 3 Hafta Önce

Yazık ettiler, Yanlış yaptılar. Bahçedeki kökleri toplamadan ışıklandırdılar, hemen sosyal medyaya servis ettiler. Çorum’un Işıl ışıl fotoğrafları hakkaten insanın çok hoşuna gidiyor. Fakaaat üç parça ışıklı güzellikler , merhametsizliğin üzerini örtemez. Sayın Aşgın, değil üç beş lambalık ışıklandırma, gökten süreyya yıldızını indirip ulu caminin kubbesine diksen, bu hatayı yine örtemezsin. Bir de şunu deyimki, vakıflar dedi biz yaptık algısından vazgeç, millet sana şehrül emin koltuğu verdi, laf oyunuyla milleti uyutmaya kalkarsan, millet seni uyutur haberin olsun.

Zübeyde ÇOŞKUN 3 Hafta Önce

Boş bir yazı olmuş... Dostlar alışverişte görsün. Bla Bla Bla....

Halk 3 Hafta Önce

Bu devirde güvenecek kimse kalmadı...

Söğüt gölgesi 3 Hafta Önce

Bence şehrin göbeğinde ağaçlar hep kalmalı. Özellikle oark alanı olmayan yerlerde. Yakınlarında da testi ile ayran olmalı. Bir de koyunların su içmesi için de yalak yapılsın. Eskiden hep olurdu. Devehane de develer için samanlık bile yok. Gölgesinde oturulacak ağaç bir şehrin vazgeçilmezidir. Özellikle de metruk eski yapıların çevresinde.

Yazık olmuş 3 Hafta Önce

Bu capsizlik ile nereye kadar Fatih Sultan Mehmet Ağaç hakkında yayinlattigi fermanı aşığın a aşk ile öneririm.

Oy yok 3 Hafta Önce

Ne kadar iğrençsiniz siz ya. İnsana saygı nedir bilmezsiniz. Doğaya hayvana bitkiye ağaca sevgi nedir bilmezsiniz. Dininiz imanınız para para para. Tüm dünyada asırlık ağaçlar hala ayakta. Corum daki gibi budama şekli ben hayatımda başka yerde görmedim. Hizarlarla sadece gövde bırakıp tüm ağacı talan ediyorsunuz. Kendi sevgisizliginiz ve pisliğini içinde boğulup geberin inşAllah

YİNE BEN 3 Hafta Önce

SEÇTİK O DA BİLİYOR SONKEZ O MAKAMDA OTURDUĞUNU...ONUN İÇİNDE BUNDAN SONRA AŞKINI ŞU YÜZÜ İLE GÖRECEKSİNİZ..HADSİZ...FUTURSUZCA HAREKET EDEN EŞİNİ DOSTUNU,OĞLUNU İŞE YERLEŞTİREN,MAKAM PEŞKEŞİ ÇEKEN..TÜRÜBÜN SEVDALISI VE DEDİĞİM DEDİK ...OLUYORMU EVET SEÇİM BİTER BİTMEZ BAŞLADI.......

Hallo 3 Hafta Önce

Var olmanın dayanılmaz hafifliğini yaşıyor hallo artık herşeyi kendi gücünden kaynaklı sanıyor cıvıyor şimarıyor bulaşıyor velhasıl Çorum tabiri ile.okunu tokaçlıyor

Ağaç 3 Hafta Önce

Daha güzel bir çevre düzenlemesi yapılarak, yeni uygun ağaç ve yeşillik yapılacaksa niye kesilmesin? Cami gibi tarihi binaların hemen yanlarındaki büyük ağaçlar hem kökleriyle binaya zarar veriyor hem de binalatın görüntüsünü kapatıyor. Valiliğin bahçesi de isabetli bir şekilde önceki başkan zamanında düzenlenmişti. Daha uygun ağaçlar ve yeşillendirmeler yapılacaktır. Başkan şehri güzelliştirme anlamında iyi işler yapıyor.

Aşkın batsın 3 Hafta Önce

Aşkla ağaçları keser Aşkla yalanı çok söyler Aşkla kin-nefret besler Aşkla herkesle dalga geçer, s....k gibi davranır Aşkla ciddiyetsiz ciddiyetsiz konuşur Aşkla başkasının yaptığı işlerin üstüne konar Aşkla akrabalarını, köylülerini belediyede işe alır Aşkla kahve-limonata satar Aşkla belediyeyi batağa doğru sürükler Aşkla riyakarlık yapar..

Yorumcu 3 Hafta Önce

Kalemine sağlık gülesin hanım. Söylenecek birşey yok artık ama 4 yıl sonra sandıkta yapılacak çok şey var. Bunların yaptığını CHP yapmazdı. 4 yıl da geçer.

Halk 3 Hafta Önce

Haber bulamadınızmı bugün sayın editörler saçma sapan haberler yapıyonuz.Ağaç kesilmişte bilmem ne olmuşta kesilmesi gerekiyorsa kesilir ne var bunda adamlar milyon euro yiyor pariste çapsızlar onları konuşun.Bugün 30 Ağustos şehitlerimizi kahraman Türk askerini saygıyla anıyoruz mekanları cennet olsun.Rakı içen züppelerede zehir zıkkım olsun.içe içe geberin kurtulalım sizden.

Başkan 3 Hafta Önce

Aşgımız bitecek böyle giderse.

Yatacak yerleri yok 3 Hafta Önce

Kesin bi planlari vardir bunlarin, agaclari kesio oradan arsa cikarip satarlar, yada o agaclari satip bedestene kaynak cikarirlar. Yatacak yeri yok bu agac dusmanlarinin. Dinleri imanlari beton , para ,rant.

Çok Kötü 3 Hafta Önce

bAŞGan eminim topu başkasına atacak, artistlik hareketler ile gündemi değiştirecektir. Yılların aaçlarına yazık oldu.

Eğt 3 Hafta Önce

Sakallı adamın tıraş olduktan sonraki hali gibi olmuş (!)

BATSIN SİZİN SİLUİETİNİZDE... 3 Hafta Önce

Topkapıda, Süleymanyede, fatihte, gülhanede, mihrimahta, validei cefidte, validei atikte bin yıllık çınarlar var. Bunlar camiye zarar vermiyormu??? Bu ağaçlar hasta olmuyormu??? BECEEİKSİZLİĞİN DANİSKASINI YAPTIN HEMDE KASTİ. Yaş kesen baş keser. İnşAllah dua ediyorum sende bunun vebalini dünyada görürsün. KULDAN KORKUNUZ YOK BARİ ALLAHTAN KORKUN.

Dursun 3 Hafta Önce

cok güzzeel oldu agac yada yeniden yesilllendiiir yapılan see muhalefffetedebiilirsiniz beenimm hic siyasi organnik bağımm yok oralaaar mezbereellik bibi idii eetraf açılldıı kuuus güübbrree kkookusu rahattsıızlılk veeriiiyyorrdu ceevreye güzel biir cevrre düüzzennleemei yaappıllıırr iinsallllah kötü yorruummddaa bbuulluunnaaannllarrın ccami iillee cceemmaattlle ilgisii yookk taahmiinim

dursun 3 Hafta Önce

Bilgi ağaaç kökleri temel duuvarlarrınna çok büyüük zarar veermekktediir bu durummu yyaşammıış biriyiim yapıllan iş doğruu

Sorumlu 3 Hafta Önce

Bir atasozumuz vardı... Yaş kesen , baş keser... Evet,başkan hayvanları uyutma bitti şimdi ağaçları uyutma mi başladı ... Kredin tükendi.kirmizi kalemle çizik yedin...

Su halk denen aptalin yorumlari... 3 Hafta Önce

Allah askina su halk denen gerizekaliyi 10 dk alabilirmiyim. Lutfen, yerini yurdunu bilen varsa su okuz basli antilopu bulmak istiyorum. Geri zekalida mercimek kadar beyin yok. Hala Ataturk'e satasiyor. Mutlaka dava edilmeli.

Çorum19 3 Hafta Önce

Caminin içi koyu renk süslemelerle boğulmuş, tavandaki kocaman avize buharlaşmış, kahveler tarafındaki çıkış kapısı kapandığı zaman kapının arkasında menteşeler kısmında kocaman bir boşluk kalıyor, avludaki ağaçlarda tamamen kesilince bu nasıl resterasyon demekten başka yol kalmıyor. Zaten ulu cami 3_5 yılda bir milyonlarca liraya restore ediliyor, bir sonraki resterasyonda belki daha güzel bir şey ortaya çıkar.

AdaM 3 Hafta Önce

Yaş kesen baş keser derler

İsmail 3 Hafta Önce

Her secimde aynı terane son kez seçtik reisin hatırına oy verdik senelerdir goruyorsunuz yanlışları gene gidip oy veriyorsunuz seçimden önce yazmıştım tarikatlar birleşir gene gidip oy verir 3-5 ay sonra burada sikayet edersiniz diye merak etmeyin ilk seçimde vekil belediye başkanı bunların başka bir versiyonuna gene gidip oy verirsiniz gene gelip burada sikayet edersiniz şimdi soruyorum suç kimde

Bahattin 3 Hafta Önce

Ulu gitti, cami kaldı.

Çorum lu 3 Hafta Önce

Yazık yazık yüzlerce yıllık ağaçları sülüeti bozuyor diye kesmek oradaki binlerce kuşun barınağını cıvıltısını yuvasını yok etmek bir sayfa yazıyla ile 1 günde oluyor bize taş değil can lazım oradaki güzellikler eski haline getirmek yıllar alır yazın sıcağından kışın soğuğundan koruyan insanların burada 5-10 dakika kuş cıvıltıları içerisinde zaman geçirmesini dinlenmesini çok gördünüz. Bu yanlışı yaparken buranın gerçek sahibi dedelerinin mirasçısı halkımıza sordunuz mu!!!

By Tonga 3 Hafta Önce

Aşkla çalışan belediye zekice yapılan planlar Hz -ömerin adaleti aşkla Hz Ali’nin kılıcı gibi keskin

Çorumlu 3 Hafta Önce

Olmadı olmadı ,ağaç kesilmez

Mehmet 3 Hafta Önce

Colde bir cami????

Doğrucu 2 Hafta Önce

3,5 ağaç için kopardığınız yaygaraya bak Hıdırlık altını betona gömerken herkez sağır dilsizdi

Çorumlu 2 Hafta Önce

Aşk ile bir daha:İyi oldu, güzel oldu,çok güzel oldu demek isterdim.

Halk 2 Hafta Önce

bilir işi raporu varmı keşke canlı yayınlayaydınız kestiğiniz ağaçları çürükmü değilmi görürdük

Dolu 2 Hafta Önce

O ağaçları böyle gaddarca kestinizya. Bu millet te hastalığın hangi kafada olduğunu ve kimin köklerinin toplumun temeline zarar verdiğini görmüştür inşAllah.

Rezalet 2 Hafta Önce

Yazık ki ne yazık

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.